ANMELDELSE: “The Art of Horror: An Illustrated History” af Stephen Jones

Hvis man elsker gys, gru og gåsehud. Hvis spøgelser, vampyrer, seriemordere, varulve djævle, dæmoner, zombier og alskens andre ondskabsfulde monstrøsiteter står øverst på menuen, når man skal vælge film og læsestof, så bør Stephen Jones’ “The Art of Horror: An Illustrated History” finde vej til ens natbord.

Den fine bog, der er gennemillustreret, udgøres af 256 sider, er i hardback og måler 29  x 26 centimeter. Bogen er udgivet af nicheforlaget Applause, der har specialiseret sig i film- og teaterbøger. Og så er bogen i øvrigt blevet udstyret med et fint forord, der er skrevet forfatteren Neil Gaiman, der er lidt af en genrekender.

I wish this book had been around when I was younger. It contains images by my personal pantheon of favorite artists, and iconic images I had seen and loved but had no context for.

– Neil Gaiman (s. 8)

Jeg blev, som også Gaiman, forført af det monstrøse, af gyset, da jeg var ganske ung og dermed ekstra modtagelig for alt det, det hidrører skrækkens sfære. Som voksen har man ofte en tendens til at distancere sig til det fantastiske, og  fantasien bliver  skubbet i baggrunden af virkeligheden, der jo også kan være skræmmende nok i sig selv. Denne bog er en udkrystallisering af alt det, der bjergtog mig som ung horrorkonsument, og det er et blændende udvalg af plakater, malerier og tegninger, der er blevet gengivet.

Når man læser sig igennem “The Art of Horror: An Illustrated History” bemærker man hurtigt, at der er tale om en ganske særlig bog. For hvor bøger af denne kaliber, der falder ind under coffee table-kategorien, ofte har ensidigt fokus på at gengive billeder, så er der i denne bog også blevet plads til informationsrig tekst. Tekst, der er forfattet af folk, der ved noget om det, de skriver om. Dog må jeg tilslutte mig Gaiman, der i forordet skriver, at:

Ah, but it’s the pictures … That’s the magic of a book like this!

Og hvilke billeder! Hvert kapitel i bogen, og dem er der 10 af, udgør et overflødighedshorn af tegninger, malerier og plakater, der passer til kapitlets overordnende tema. Således helliger bogens ti kapitler sig disse monstre:

1) Vampyrer og andre blodsugere
2) Zombier og mumier
3) Menneskeskabte monstre
4) Varulve og andre formskiftere
5) Spøgelser
6) Psykopater og seriemordere
7) Hekse, djævle og dæmoner
8) Kosmisk horror og H.P. Lovecraft
9) Præhistoriske monstre og onde dyr
10) Aliens

Hvis man siden barnsben har konsumeret gys og skræk i gevaldige mængder, så vil man også vide, hvem John Carpenter, H.R. Giger, Caravaggio, Bernie Wrightson, Mike Mignola, Clive Barker og Stephen King er. Disse – og mange, mange flere – har alle sammen fundet sig til rette i “The Art of Horror”, der primært beskæftiger sig med gyset i film, litteratur, tegneserier og billedkunst.

Bogen er også en indføring i gysets anatomi og historie. Hvad er horror? Hvorfor opsøger vi det? Hvornår opstod gyset som genre? Og hvilke redskaber bruger forfatterne, billedeskaberne og instruktørerne, når de skal få gåsehuden frem på læsernes og filmseernes arme?  Det sidste har Stephen King en fornem opskrift på:

I recognize terror as the finest emotion and so I will try to terrorize the reader. But if I find that I cannot terrify, I will try to horrify, and if I find that I cannot horrify, I’ll go for the gross-out. I’m not proud.

Hvis man kender en smule til Stephen Kings forfatterskab, så vil man også vide, at han er dækket godt ind i alle de tre kategorier, han opstiller ovenover: Terror, horror, disgust!  Ja, man finder alle tre områder repræsenteret i Kings romaner.

“The Art of Horror: An Illustrated History” er en pragtbog, der henvender sig til elskere af gys, gru og gåsehud. Bogen gengiver mareridtsvisioner fra den tidligste del af europæisk malerkunst og strækker sig frem ti l H.R. Gigers malerier, der blev brugt som afsæt for alienmonsteret i Ridley Scotts “Alien” fra 1979.

Det er en bog, der ikke må mangle i ens bogsamling, hvis man interesserer sig for den kultur- og æstetikhistoriske udvikling, genren har gennemløbet. Der er – som nævnt – tale om et pragtværk, der både taler til sanserne OG gør klogere. Så hvis man dyrker monstrene, så er denne bog et anbefalelsesværdigt bekendtskab, der kan forårsage de herligste mareridt … the horror, the horror!


INFO OM UDGIVELSEN:

Titel: The Art of Horror: An Illustrated History
Forfatter: Stephen Jones (ed.)
Sprog: Engelsk
Udgivelsesår: 01. september 2015
Sideantal: 256
ISBN: 9781495009136
Mål: 28,9 x 25,7 cm
Indbinding: Hardback
Genre: Faglitteratur: film & tv
Land: USA
Forlag: Applause Books
Oversætter: Ingen oversætter (originalsprog)
Omslagsgrafiker: Ikke anført
Cover: © Applause Books


© Applause Books (cover)