Kay Bojesens fine julemand har langt om længe fået sin nissemor!

Julen nærmer sig med hastige skridt, og inden længe bliver vi alle svøbt i bjældeklang og julesang. Ja, prøv en gang og lyt! Jo, der ér sørme nogen, der banker på. Det er julen, der står for døren, og den er ivrig efter at komme ind!

Julen er den mest traditionsrige højtid, vi har, og for mange er december en kærkommen lejlighed til at finde en ganske særlig figur frem fra gemmerne. En figur, som har eksisteret siden 1948: Nemlig Kay Bojesens fine julemand, der i år fået en mage. Ja, julemanden har fået sin egen, søde nissemor!

De to figurer, der vil blive præsenteret nedenfor, er venligst sponseret af Skiftselv.dk, der udover at have et stort udbud af Bojesens fantastiske træfigurer, der sælges til fordelagtige priser, også har mange andre spændende ting til hjemmet. Så slå et smut forbi Skiftselv … måske er det her, julegaverne skal findes?

Kay Bojesen, der var arkitekt og designer, er som bekendt manden bag et hav af fantastiske figurer, der i dag har ikonisk status hos mange danskere, hvor de pryder hylderne og skaber glæde. En af de figurer, der har opnået en særlig position i danskernes hjerter, har længe været ude af produktion, nemlig julemanden!

Men i efteråret 2013 genintroducerede Rosendahl Kay Bojesens julemand på markedet. Den 20 centimeter høje julemand, der er udformet i malet bøgetræ, havde længe været efterspurgt, og da han igen dukkede op på butikkernes hylder, blev han en øjeblikkelig succes.

Det er var i 1948, at julemanden så dagens lys. Den er inspireret af den succesfulde bemalede livgarde-figur. Kay Bojesens børnebørn har fortalt, at de tydeligt husker, hvordan julemanden stod overalt i butikken og i privaten, som et varsel om den forestående juletid.

Ja, og Bojesen forærede faktisk gavmildt julemanden væk til børn og barnlige sjæle blandt butikkens kunder. Det var tider, hvor man kvit og frit fik foræret en Kay Bojesen-figur.  

Den fint skulpturerede julemand er en favorit, der hvert år skaber glæde, når han findes frem fra kassen med julepynt. Han er naturligvis blevet udstyret med ikke blot en sæk, men også en stok … ja, julemanden er jo en ældre herre med ikke så få år på bagen.

Det var altså i 1948, at Bojesen tegnede sin populære julemand, men den lille nisse savnede sin kone, nissemor. Nu er de to blevet genforenet og de danner et smukt par sammen. Både julemand og nissemor er lavet i bemalet bøgetræ.

Kay Bojesen Denmark har netop lanceret julemandens mage, der udover at være et nyt design, der naturligvis er tro imod Bojesens stil og designfilosofi, altid har skeen i den rigtige hånd … og så hjælper hun julemanden med at holde styr på tingene i den travle tid, der er hjerternes fest. Ja, det er faktisk meget svært at forstille sig, hvorledes den fortravlede julemand hidtil har klaret sig helt uden hjælp fra søde, rare nissemor.

Så nu er den joviale og hjertelige julemand altså langt om længe blevet udstyret med en kone, og han skal ikke længere kigge langt over risengrøden efter lidt selskab. Det er et nydeligt par, der klæder hinanden på hylden, og som udgør en god gaveidé, hvis man ønsker at give julepynt, der ikke blot repræsenterer dansk designhistorie, men som også år efter år efter år vil sprede en julemagisk stemning, når man finder dem frem fra gemmerne.

Det ingen hemmelighed, at mange designelskere har et næsten forelsket forhold til Kay Bojesens træfigurer, som sælges for mange tusinde kroner på auktioner, når vi taler originaludgaver. At Kay Bojesen Denmark de senere år har revitaliseret ikke så få af designerens figurer, er til stor glæde for alle dem af os, der sætter pris på fantasi og legeglæde.

Som nævnt indledningsvis, så har Skiftselv.dk et meget fint sortiment af Kay Bojesens fantasifulde familie af træfigurer. Figurer, som har en helt særlig appel til både børn og voksne. Julemanden ér en klassiker, og nissemor vil uden tvivl blive det.

Begge figurer er fantastiske gaveidéer, der vil sprede julekærlighed i det hjem, hvor de skal bo. De vil gå i arv gennem generationer, og man vil hvert kunne glæde sig til at finde og stille dem frem i den måned, der er året mest fantastiske, hyggelige og hjertelige.

Så allerede nu: Go’ december og go’ jul fra Fiktion & Kultur!