Grøn frø (Pelophylax esculentus)

Det er ham her, der holder koncert i vores lille gadekær. Ham og i hvert fald 50 venner. Det er grøn frø – en kraftig karl på op til 11 cm, hvor hunnen er den største. Både hanner og hunner kan kvække, men kun hannerne har kvækkeposer.

Grøn frø er ikke kræsen. Ja, den spiser faktisk alt, hvad den kan sluge – insekter, planter og sågar fugleunger, hvis muligheden byder sig. Den siger heller ikke nej til en omgang kannibalisme, og den æder derfor hjertens gerne en artsfælle eller to.

Grøn frø er opstået som en krydsning mellem kortbenet grøn frø og latterfrø, og den kræver varmt vand og solen over vandspejlet – noget, som vores gadekær er leveringsdygtig i. Vandet skal ydermere være rent, og den skal kunne gemme sig i vandplanter.

Den flotte frø var tidligere almindelig mange steder, men er nu gået kraftigt tilbage og er blevet sjælden på store dele af Fyn og Sjælland. Det skyldes, at dens vandhuller er blevet fyldt op, groet til eller blevet forurenede.

I øvrigt: Den grønne frø er fredet i Danmark, og man må hverken samle den ind eller slå den ihjel. Den skal være, hvor den har det bedst – i vandet.


© Robert Johannes Rasmussen