Joe Dantes “Gremlins” fylder 40 år!

“Don’t get him wet, keep him out of bright light, and never feed him after midnight.”

Joe Dantes mesterlige horrorkomedie “Gremlins” fra 1984 fylder rundt i år. Det er flotte 40 år siden, at den skønne film, der har manuskript af Chris Columbus og eminent musik af salig Jerry Goldsmith, så biografens mørke. Goldsmith er i øvrigt en komponist, der deler førsteplads med John Williams i mit filmmusikelskende julehjerte.

“Gremlins” havde amerikansk biografpremiere den 8. juni 1984, hvilket er helt efter bogen og sommerblockbuster-traditionen. Herhjemme fik filmen dog en mere passende premiere 2. juledag den 26. december. Selv så jeg den første gang i 1985, da den blev udgivet på VHS, og jeg har siden set den mange, mange gange.

Det fornægter sig ikke, at filmen er produceret af Hollywoods wunderkind Steven Spielberg og dennes selskab Amblin Entertainment. “Gremlins” er gennemsyret af det særlige “Spielberg touch”, og man katapulteres allerede fra introsekvensen ind i et univers, som kun 80’erne kunne undfange. Det er filmmagi, det er julemagi, det er eventyr!
Både Roald Dahl, Walt Disney, Hanna-Barbera og Looney Tunes har skabt fortællinger med grumme, grønne og gustne gremlins. Men det er Joe Dantes film, der har udødeliggjort det ondsindede væsen … ikke mindst takket være nuttede Gizmo, der blev skabt af special effects-legenden Chris Walas.

“Gremlins” er et univers, der endnu ikke er blevet udviklet til en Hollywood-franchise, men der er spændende ting i støbeskeen. Filmen fik en sen opfølger i 1990 – “Gremlins 2: The New Batch” – men herefter har der været dødsens stille i Kingston Falls, og man har ikke hørt meget fra Gizmo & Co. Det ændrede Warner Bros. dog på sidste år, da de lancerede den animerede tv-serie “Gremlins: Secrets of the Mogwai” på HBO Max … og ja, der er faktisk også en tredje film i støbeskeen, hvilket passer fortrunligt ind i tidens trend.

I øvrigt er der to fine cameooptrædener i Joe Dantes mesterlige 80’er-klassiker: Steven Spielberg viser sine evner i en liggecykel, og Robby the Robot fra Fred M. Wilcox’ science fiction-perle “Forbidden Planet” (1956) dukker op på den opfindermesse, som Randall Peltzer (Hoyt Axton) deltager i.


© Robert Johannes Rasmussen (FOTO)