Jaws fra LEGO Ideas serien er intet mindre end fantastisk!

Det var et længe ventet sæt, LEGO Koncernen sendte på markedet tidligere i august. En signaturscene fra et af filmhistoriens mesterværker – Steven Spielbergs “New Hollywood”-perle “Jaws” fra 1975 – er blevet vakt til live som byggesæt med skibet Orca, hajen Bruce samt politichefen Martin Brody, marinbiologen Matt Hooper og den stolte kaptajn Quint i centrum.

Da det blev annonceret, at “Jaws” – der fik den fine, danske titel “Dødens gab” – langt om længe ville blive sendt på markedet som byggesæt – endog et relativt stort af slagsen bestående af 1497 dele – begyndte det at krible i fingrene af lutter byggeiver. Det er et sæt, der taler til den voksne filmfan, der har givet “Jaws” en særlig plads i hjertet.

Byggeseancen var minutiøst planlagt: Der skulle drikkes kaffe af mit “Jaws”-krus, imens tonerne fra John Williams’ Oscarvindende score skulle bølge ud af højtalerne. Og når sættet stod færdigt, skulle dagen rundes af med en tur i hjemmebiografen, hvor hajfilmen over alle hajfilm skulle ses for treoghalvtredsindstyvende gang.

Det smukke diorama, der troner foran én, når den sidste klods er placeret, er en hyldest til filmen, der i år kan fejre sin 49-års fødselsdag. Sættet består af mange fine detaljer: Man kan eksempelvis selv vælge, om hajen skal være en del af den samlede udstillingsmodel, eller om den skal trone på sin egen piedestal.

Og ja, det er et sæt der vil vække glæde hos alle voksne filmelskere, der har fantasien og byggeglæden i behold. Prikken over i’et er flisen, hvor et af filmhistoriens mest berømte citater er trykt: You’re gonna need a bigger boat (sagt af en paralyseret Martin Brody, der netop har spottet hajen for første gang og med en dinglende smøg i flaben bakker ind i lukafet og skræmt orienterer Quint om Orcas utilstrækkelighed som båd).

Der er som skrevet mange fine detaljer i sættet, der blandt andet udgøres af et detaljeret lukaf, justerbar bom og rigning, tre minifigurer (Brody med kikkert og pistol, Hooper med kamera og Quint med machete).  

Der følger vanen tro en illustreret byggevejledning med sættet, og man kan også bruge LEGO Builder appen, hvor du kan forbedre din kreative oplevelse med digitale 3D-visningsværktøjer. Appen kan downloades til både android og iPhone.

Lidt om “Jaws” og dens betydning

Steven Spielberg injicerede filmindustrien i Hollywood med dollar-energi, da han slap “Jaws” løs i biograferne i 1975. Sommerblockbusteren blev født, da hajen, der går under kælenavnet Bruce, satte tænderne i den stakkels svømmenymfe Chrissie Watkins.

“Jaws” er hajfilmen, der trumfer alle andre hajfilm. Hverken før eller siden er der blevet instrueret en film med en haj i hovedrollen, der kan måle sig med Spielbergs ungdomsmesterværk. “Jaws” er referencefilmen, alle andre hajfilm bøjer sig for. Sådan er det, basta og bum!

Den lille ø Amity Island emmer af sol, sommer og glade badeturister, og det hele ville da også have været lutter idyl med picket fences og strandhygge, hvis ikke det havde været for den store, grovsultne monsterhaj, der terroriserer de kystnære farvande. Her stiller den sin glubske sult på alle de uvidende strandgæster, der vover sig ud i bølgen blå. Pludselig er the terror from beneath bideklar med en tandbesat flab, der flænser alt og alle til døde. Det siger sig selv, at der hurtigt bliver lagt en solid dæmper på svømmelysten.

Den garvede politichef Martin Brody (spillet sublimt af Roy Scheider) kæmper febrilsk med det lokale bureaukrati, der ikke vil lukke strandene for en tilfældig haj. En haj, der ifølge de stædige lokalpolitikere sandsynligvis allerede har forladt farvandet omkring øen. Det får skæbnesvangre konsekvenser for en lang række mennesker, der får deres dødsdom skrevet under af disse politikere, der er bange for at miste turistindtægter, hvis der pludselig skiltes med strandlukning og badeforbud. Så strandene forbliver naturligvis åbne. Det er trods alt lydende af knitrende dollar-sedler, der tæller mest.

Brody, der lider af galopperende angst for havet, slår sig sammen med marinbiologen Matt Hooper (Richard Dreyfuss) og den stålsatte sømandsknark og fisker Sam Quint (Robert Shaw). Nu skal bæstet, koste hvad det vil, fanges. De stævner ud på det stolte skib Orca, der dog hurtigt får sin sag for med en haj, der ikke holder sig tilbage for at sætte tænderne i skibet. Men, og det ved vi jo, så er resten filmhistorie. Hajen finder sin overmand i Brody, Quint lider heltedøden og Hooper … ja, Hooper dukker op, da alt er overstået.

Spielbergs hajfilm fik tre efterfølgere, hvoraf ingen når den originale til sokkeholderne. Bruce mistede gradvist bid, fik sløve tænder og til sidst gebis, og selvom Jeannot Szwarcs nummer to i serien fra 1978 absolut er seværdig, så er den ikke i besiddelse af den særlige Spielberg-magi, der gennemsyrer mesterværket fra 1975. Det er en film, der med rette er gået over i filmhistorien, og det er en film, jeg med lige stor glæde vender tilbage til igen og igen og igen.

Jeg var otte år gammel, da John Williams’ enigmatiske score første gang sneg sig ind i mine øregange. Jeg var solgt, og jeg slugte filmen råt … som Bruce sine ofre! Det er filmen, der har fulgt mig det meste af livet, og det er filmen, der i sin tid var med til at bestemme retning for min uddannelse. Jeg har siden skrevet akademiske afhandlinger i metermål, undervist i filmen og skrevet artikler og kronikker til dagblade og filmtidsskrifter.

“Jaws” er en vigtig film, og det er fantastisk, at LEGO Koncernen med dette sæt har muliggjort, at den kan opleves på en ny, legende måde. Det er en stor glæde, ja det er.


INFO:

Sættets navn: Jaws
Serie: Ideas
Dele: 1497
Dimensioner: 35 cm høj, 20 cm dyb og 59 cm lang
Alder: 18+
Antal minifigurer: 3
Sættets #: 21350


© LEGO Koncernen (box art)