3 nyttedyr du kan hjælpe ved at bygge et kvashegn

Det er forår og tid til havearbejde. Men i stedet for at slå græs, gå på planteskole og køre haveaffald på genbrugspladsen, kan du hjælpe flere dyr ved at bygge et kvashegn.

Der må nemlig gerne være en smule ordnet vildskab i haven, før det tiltrækker insekter og dyr, og din have kan blive mere naturlig.

En nem løsning er at lave et kvashegn, der både er dekorativt, let at bygge og som skaber læ og beskyttelse. På den måde giver du havens nyttedyr gode betingelser for at kunne tage kampen op imod for eksempel bladlusene i roserne og sneglene i salaten – helt uden brug af gift.


Ørentvisten

Et af nyttedyrene, du kan få stor glæde af, er ørentvisten. Det lille insekt er en overset – og ofte misforstået – fætter. På trods af sit drabelige udseende med de store kroge på bagkroppen er ørentvisten ganske harmløs. Den bruger krogene til at fange små byttedyr, men er ikke stærk nok til at gennembore vores tykke hud. Til gengæld kan den med stor appetit spise bladlus og andre smådyr, som kan finde på at invadere roserne eller andre prydplanter. Ørentvisten holder af fugtige, mørke steder, og derfor er kvashegnet et genialt gemmested.

Pindsvinet

Et andet – men noget større nyttedyr – er pindsvinet, der ofte flytter ind i bunden af kvashegnet. Pindsvinet æder snegle i stor stil, og vil du bare holde lidt af sneglebestanden under kontrol i nærheden af køkkenhaven, er kvashegnet et godt sted at starte. Jo tættere og mere beskyttet hegnet er i bunden, jo bedre. På den måde kan pindsvinet nemlig lettere finde beskyttelse og et sted at gå i hi, når efteråret kommer.

Jordhumlebien

Endelig er kvashegnet også et godt hjem for jordhumle, der nok er den mest kendte af de danske humlebiarter. Den store humlebi – eller brumbasse som mange kalder den – foretrækker at bosætte sig i jordniveau, og meget gerne hvor andre dyr har haft bo. Jordhumle-dronningen kan ligefrem opfange duften af musetis på lang afstand, og tager det som garanti for, at det er et godt sted at bygge rede.

Humlebier bestøver effektivt blomster og afgrøder i din have. Når humlebien mæsker sig i blomsternes pollen og nektar, kan du høre en velkendt summen, som skabes af humlebiens brystmuskler. Rystelserne løsner pollenet fra blomsten, som gør bestøvningen mere effektiv og giver dig en rigere have.