ANMELDELSE: “100 danske smådyr helt tæt på” af Lars Kristensen

Lars Kristensens “100 danske smådyr helt tæt på” er en fantastisk og formidabel bog. Intet mindre! Det er en kærlighedserklæring til de mindste skabninger i vores natur, og det er en tour de force af smukke, smukke fotografier af udvalgte insekter og spindlere, man kan træffe herhjemme.

Man kan kun blive benovet over fotografens evner, og efterhånden som man nyder sig vej igennem den magiske makroverden, han præsenterer for os, bliver man lige dele misundelig og imponeret. Der er kun ét aber dabei med bogen: Den burde udgøres af 1000 smådyr, ikke 100! For fotografen er eminent til at fange dyrene fra deres bedste side, i de fineste setups og med en umanerlig sans for æstetik og komposition.

Hvert insekt tildeles to sider: Venstre side udgøres af en faktaboks, der består af insektets videnskabelige dåbsnavn, dets størrelse, levested, hvornår på året, det kan ses, samt dets status i den danske natur (sårbar, livskraftig, næsten truet, truet, regionalt uddød). Ligeledes er der en velskrevet præsentationstekst, som i et levende sprog introducerer insektet med faglig viden, indsigt og lidenskab. Højre side er afsat til billedet i stor størrelse, der gør det muligt at nærstudere mikroskopiske detaljer ved insektet.

Billederne er således videnskabeligt detaljerede, men de har også et æstetisk og kunstnerisk udtryk, som kun få fotografer har sans for.

Det er en bog, som alle burde købe: Både novicen, den erfarne og ham eller hende, der savner en god vej ind i insekternes verden. Alle – børn som voksne – vil få noget ud af bogen. Så støt forfatter og forlag – køb bogen og bliv beriget!


FAKTA

Titel: 100 danske smådyr helt tæt på

År: 2023

Forfatter: Lars Kristensen

Sider: 229

Genre: Faglitteratur – natur & miljø

Land: Danmark

Forlag: Muusmanns Forlag

Cover: © Muusmanns Forlag


© Robert Johannes Rasmussen