SONOS Play 1 … god lyd pakket ind i smukt design!

Det er 6 år siden, at jeg sagde farvel til mit store, pladskrævende anlæg. Det var et klassisk 5.1-setup med metervis og atter metervis af ledninger, der var svære at skjule på en pæn måde. De slangede sig langs panelerne, klumpede sig sammen i gordiske knuder og samlede støvbolde og nullermænd i hjørnerne. Højtalerne var store, bastante og alt andet end æstetiske, og subwoofernes brølen og brummen modsvarede dens korpulente størrelse.  Det var ikke noget, man kunne skjule, og indretningen kom nødtvunget til at centrere sig om disse lydkolosser.

I dag er tiden en anden, og højtalere er ikke længere noget, man vælter over, slår sig på eller bakser rundt med. Ledninger er passé, hvilket man kun kan glædes over, og alting er blevet gjort mere enkelt og ligetil, når man skal have musik i hjemmet. Her på matriklen hedder afløseren Sonos, og nedenfor skal vi se nærmere på standardmodellen Play:1 … den lille højtaler med den mægtige lyd!

Sonos kom til verden i Santa Barbara, Californien i 2002. Det er således amerikansk lydteknologi, vi har med at gøre. Firmaets grundlæggere (et firekløver bestående af John MacFarlane, Craig Shelburne, Tom Cullen og Trung Mai) havde et ønske om at designe højtalere, hvor æstetik, lydkvalitet og trådløs overføring gik op i en højere enhed. Og det er de lykkedes med, skulle jeg mene. For selv deres lille, kompakte Play:1 kan mønstre en imponerende lyd og ditto volumen, der sammen med deres smukke og enkle design (samt  sømløse Wi-Fi-overføring) gør det til en fornøjelse for såvel øjne som ører at lade musikken få indpas i hjemmet.

Sonos er et opdigtet ord, der dog har sin etymologiske oprindelse i det latinske “sono”, som betyder “at skabe lyde” … og så er Sonos jo også et palindrom, hvilket jeg kommer nærmere ind på afslutningsvis.

© Robert Johannes Rasmussen (FOTO)

Play:1 er ikke større, end at den kan stå i ens hånd: Det er en kompakt sag med gods i!  Når man slipper sine nye Play:1-højtalere ud af deres papfængsler, møder man som det første en lille instruktionsbog, der guider én igennem den ekstremt simple plug and play-tilslutning. Ja, det er faktisk så simpelt, at en guidebog for mange vil forekomme unødvendig.

Selve højtaleren er pakket fint ind i en stofpose, der er forseglet med et Sonos-logo. Det emmer af eksklusivitet. Nederst i kassen finder man et strøm- og ethernetkabel. Ethernetkabelet har man kun brug for, hvis ens Wi-Fi-forbindelse er af svingende kvalitet, og man derfor skal forbinde sin Play:1 direkte til routeren.

Når man har fået sat højtaleren til, downloader man Sonos-appen til sin mobil eller tablet. Den fås både til android og iPhone. Når den er downloadet, følger man den simple step by step-guide, og inden man har fået talt til 10, ja så spiller musikken. I appen kan man tilføje radiostationer, podcasts, lydbøger samt musiktjenester, og man kan lave sine egne playlister, som alt sammen er tilgængeligt via Mit Sonos.

Sonos kræver dog, at man har et betalt abonnement hos en musiktjeneste, hvis man ønsker at streame musikken til ens højtalere. Så gratisudgaven af Spotify fungerer ikke. Til gengæld er alle gængse musiktjenester tilgængelige, hvilket inkluderer Apple Music, Google Play Music, Spotify, Deezer, Napster, Telmore Musik, Tidal, WiMP, YouSee Musik og YouTube Music.

Ligeledes er Plex tilgængelig på Sonos-appen, hvilket muliggør, at man kan streame ens musiksamling fra  computeren.

© Robert Johannes Rasmussen (FOTO)

Sonos-appens nye navigationslinje gør det nemt at finde det, man leder efter. Alt, man har brug for – Mit Sonos, Rum, Browse, Søg og Mere – findes i bunden af appen, så du hurtigt kan skifte mellem menuerne. Gå f.eks. nemt fra at søge efter “Tribe Called Quest” til at ændre køkkenets frokostplayliste.

Man kan finde, vælge og ændre, hvad der spilles overalt. Fra ét sted. På skærmen Afspiller nu er der blevet tilføjet en menu for Rumvalg. Man trykker blot på værelsesnavnet for at afspille i et nyt rum eller ændre musikken. Eller man vælger Overalt, og så fyldes hele hjemmet med den valgte musik!

Med fanen Mit Sonos organiserer man let sin musik. Det er den enkleste måde at kombinere og få adgang til alt det, man elsker, hører og lytter til. Alle ens favoritsange, -playlister, -albums, -podcasts og -radiostationer fra ens musiktjenester er samlet ét sted. Og ja, så kan man søge i alle sine musiktjenester og -filer på samme tid. Man finder altså hurtigt og let sin yndlingsmusik med det samme.

Designet af Play:1 er simpelt, æstetisk og uproblematisk. Det er de bløde og runde former, der kendetegner højtalerens formgivning. Der er kun ganske få knapper på selve højtaleren: en kombineret tænd/sluk/pause-knap og en volumenknap. Højtaleren har to tilslutningsmuligheder, strøm og ethernet, samt et gevind til ophæng. Play:1 fås i standardfarverne hvid og sort, og højtaleren er udformet med metalgitter og deres palindromlogo øverst på højtaleren. Hvis man ønsker en mere farverig udgave, så har Sonos netop lanceret deres Play One (generation 2) i en række limited edition-farver i samarbejde med danske HAY.

Play:1 er en alsidig højtaler, der passer ind overalt. Den finder sig let og elegant til rette i hjemmet, hvor den ikke gør meget notits af sig selv. Forstået på den måde, at den ikke tager plads og fylder som de store, gamle lydkolosser gjorde det. Den er moderne i sit udtryk, og selv i en retroindretning tager den sig flot ud med sit stilrene design.

© Robert Johannes Rasmussen (FOTO)

At Play:1 ikke leverer den rene biograflyd a la Dolby Atmos siger selv, men det er en rig og fyldig Hi-Fi-lyd, der spiller små til mellemstore stuer fint op. Og hvis man danner et stereopar, så leverer de en fantastisk lydoplevelse, der forkæler ens ører på fortrinlig vis.

Man vælger, hvad man vil spille, hvorhenne og hvor højt. I ét rum eller i hele ens hjem. Man finder nemt en sang med en enkelt søgning på ens musiktjenester. Opret playlister på et øjeblik. Sonos-appen kan det hele. Det er simpelt, det er enkelt, det er ganske ligetil … og ja, jeg er begejstret!

Med Sonos-appen kan man således hurtigt finde sin yndlingsmusik i alle ens tjenester, sende den til forskellige rum og justere lydstyrken og andre indstillinger. Og man behøver end ikke at befinde sig i det samme rum som højtalerne. Og hvis ens venner har Sonos-appen, kan de gøre det samme, når de besøger dig … de skal blotte logge på dit Sonos-netværk og vupti, så er de med til at styre musikken og festen!

Play:1 er i øvrigt også fugtresistent, så man kan nyde sine yndlingssange på steder, der ofte mangler musik – såsom badeværelser og terrasser. Det eneste, du behøver, er WiFi-dækning og en stikkontakt. Højtaleren er dog hverken vand- eller vejrresistent, så det er ikke en god idé at placere den i brusekabinen eller glemme den i haven, hvis det regner.

Play: 1 kan også monteres på væg eller stativ, hvis man ønsker dette. Det er ikke en dårlig idé at hænge sine højtalere op, da det er med til at sprede lyden i rummet. Der findes flere forskellige ophængsmuligheder, men nedenfor kan man se Flexons udgave, der er specielt udviklet til Sonos’ højtalere. Flexon tillader, at man kan vippe og dreje sine højtalere, så lyden spredes i rummet på præcis den måde, man ønsker! Det smarteste er dog, at Flexon gør det muligt at montere Sonos på hovedet for nem adgang til betjeningsknapperne nedefra. Og det er her – som jeg skrev indledningsvis – at Sonos-palindromet kommer til sin ret: For selvom højtaleren er vendt på hovedet, ja så står der stadig Sonos!