ANMELDELSE: “Drew Struzan: Oeuvre”

Hvem er Drew Struzan? Det er ikke et navn, som alle vil nikke genkendende til. Men hvis man er filmelsker, så ved man uden tvivl, hvem han er. Struzan er nemlig Hollywoods mest kendte plakatkunstner, og hans CV bugner med plakater, der er skabt til nogle af filmhistoriens største frembringelser i nyere tid, hvilket jeg i nedenstående vil komme nærmere ind på.

“Oeuvre” er et opsamlende værk, der indeholder om ikke alt, så virkelig meget af den kunst, Drew Struzan har skabt i sin karriere. Bogen, der er udgivet af feinschmeckerforlaget Titan Books, er på 314 sider og måler flotte 31×23 centimeter. Der er tale om en gedigen hardbackbog i coffee table-format, der vil pryde enhver filmelskers bogsamling.

Drew is not only a torchbearer in the noble field of illustrative art. He strides the landscape of it like a colossus, and will be spoken of years from now in the same breath as his venerable predecessors. And his gallery work is no less astonishing. Simply put, his art blows me away. (Frank Darabont, ibid. p. 1)

Man vil tale om Struzan på samme måde, som man taler om hans ærværdige forgængere. Og man vil tale om ham mange år frem, skriver Frank Darabont, for hvem Struzan blandt andet har skabt plakaterne til AMC-serien “The Walking Dead” og film som “The Shawshank Redemption” (1994) og “The Green Mile” (1999).

Og ja, der er noget om snakken, for som det ovenfor indsatte billede illustrerer, så er det Struzans kunst man griber til, når man skal lave box-art til nye udgaver (i dette tilfælde BD-udgaver) af Hollywood-klassikere som “Back to the Future”-trilogien (Robert Zemeckis, 1985-1990) og “Indiana Jones”-kvartetten (Steven Spielberg, 1981-2008).

Én af de instruktører, hvis film Drew Struzan har skabt plakater til, er Hollywood-mesteren Steven Spielberg, der har brugt Struzan talrige gange. Om Struzan bruger Spielberg store ord, når han udtaler, at:

Drew Struzan’s artwork makes such a promise of grand entertainment that he puts tremendous pressure on all of us directors to keep that promise with our films.

Det er da også Struzans plakater, jeg er vokset op med. Og når jeg tænker på Spielberg-film som “Empire of the Sun” (1987), “Raiders of the Lost Ark” (1981), “Hook” (1991) og “E.T.” (1982), ja så er det netop Struzans plakater, der popper op i min hukommelse.

For mig er Struzans kunst epitomet på min barndom og 80’erne, og han er én af årsagerne til, at min kærlighed for filmkunsten blev vakt i en tidlig alder. Denne bog har en æresplads i bogsamlingen, og hvis man er filmelsker, så kan jeg ikke andet end anbefale, at man investere i den flotte bog.

Bogen er i øvrigt skrevet i sammenarbejde med Drew Struzans kone, Dylan Struzan, der har været med til at udvælge ikke blot bogens mange filmplakater, men også de tegninger, malerier og kunstværker, han har skabt til reklameindustrien, musikindustrien (i form af LP- og CD-covers) samt personlige kunstværker, der ikke tidligere har været trykt i bogform. Man kommer vidt omkring Struzans kunst med denne bog,

Bogen har også et fint forord, der ganske passende er skrevet af George Lucas. Passende fordi, Lucas og Struzan har arbejdet sammen på alle kapitler i “Star Wars”-sagaen. Struzan har således ikke blot skabt plakaterne til de syv første episoder i den originale saga, men er også manden bag forsiderne til dvd-udgaverne, der kom på markedet i forbindelse med lanceringen af Lucas’ nye digitalt tilpassede udgaver, der fik repremiere i biograferne op til premieren på den længe ventede “Star Wars: Episode I – The Phantom Menace” (1999).

“Oeuvre” er ikke så meget en bog man læser, som det er en bog man nyder. Det er en kunstbog, hvor ordene er får. Det er plakaterne, der er i fokus, og disse står i deres reneste og mest pure form, hvor der ikke er blevet tilføjet alle de tekstinformationer, et filmselskab består på skal være præsent på en plakat.

Man nyder sig igennem bogen, og ved første læsning er der tale om ren automatbladning, hvor den ene side tager den næste. Anden gang fordyber man sig, og man nærstuderer alle de fantastiske detaljer, der gemmer sig i plakaterne.

Det er en fantastisk bog, der emmer af uforfalsket filmkærlighed!


INFO OM UDGIVELSEN:

Titel: Drew Struzan: Oeuvre
Forfatter: Dylan & Drew Struzan (forord v. George Lucas)
Sprog: Engelsk
Udgivelsesår: 14. oktober 2011
Sideantal: 314
ISBN: 9780857685575
Mål: 31,6 x 23,5 cm
Indbinding: Hardback
Genre: Faglitteratur: film & tv
Land: USA
Forlag: Titan Books
Oversætter: Ingen oversætter (originalsprog)
Omslagsgrafiker: Ikke anført
Cover: © Titan Books


© Titan Books (cover)