ANMELDELSE: “Jægernes løfte” af Mads Lund

I “Jægernes løfte” møder vi Alanna, den 15-årige datter af Varujan de Cazimir, berømt historiker, der står bag optegnelser over Wurdulac Mora. Disse glubske udyr udgør den store trussel mod menneskeheden, hvorfor kirken etablerer et korps af jægere og søgere. Jægerne er korpsets muskler, søgerne hjernen. Hovedstaden Nattrargaard danner udgangspunkt for fortællingen, men vi kommer rundt i universets afkroge.

Alanna står over for et valg mellem eventyrlyst og tryghed, og så tager historien fart. “Jægernes løfte” er debutromanen fra Mads Lund. Hans interesse for rollespil smitter af på romanen, hvor universet emmer af historik, kærlighed til litteratur og øje for uhygge. Her er dystre tanker, blodige sekvenser og melankoli. Lund bygger med tålmodighed Alanna op for at tydeliggøre motiv, drømme og frygt. Hun bliver komplimenteret af andre karakterer: Veteranen Damien, kvindebedåreren Jael og gadedrengen Ethan, men Alanna ér hovedkarakteren, hvor de andre tjener som med- og modspil til hendes egen rejse.

Sproget støtter læseren i at navigere mellem reglerne for universet, særligt for Wurdulac Mora og søgernes akademiske dyder bistår i at forstå præmisserne og nærer nysgerrigheden. Jægernes løfte er en vellykket debut for Mads Lund, som rammer sin målgruppe af yngre læsere med blod på tanden efter eventyr, gåsehud og udforskning af et ungt menneskes følelsesliv.


© Peter Madsen