10 fantastiske filmfavoritter fra 80’erne: Del 4

Jeg ved godt, at den første omgang Fantastiske filmfavoritter fra 80’erne bestod af 20 titler. Men da indlægget blev en smule for langt, man lytter jo til kritik, har jeg valgt at barbere dette nye indlæg i serien – samt de kommende – om alle de herlige film, der blev født i 80’erne, ned til blot at bestå af 10 titler. Så bliver man heller ikke træt i øjnene af al den læsning! Men her er altså det spritnye indlæg, og der er naturligvis flere af samme slags på vej, da pastelårtiet er en sand guldgrube af herligheder.

1) “Predator” (John McTiernan, 1987)

“Predator” er en vaskeægte Arnold Schwarzenegger-klassiker, en must see movie og en actiondiamant af høj karat. En flok bistre kommandosoldater sendes på en redningsmission i en centralamerikansk jungle, hvor de dog hurtigt må erkende, at selvom man er en flok hårde hunde, der slæber rundt på tungt skyts, så skal man være en ekstraordinær mean motherfucker, hvis man skal kunne tage kampen op imod en Predator … men det kan Schwarzenegger, naturligvis!

2) “Critters” (Stephen Herek, 1986)

They eat so fast, you don’t have time to scream … sådan lød én af de taglines, der var med til at markedsføre Stephen Hereks herlige “Critters.” Og ja, det er små, hurtigtædende alienbæster, der gør deres entré i en lille Kansas-udørk, hvor de tager for sig af de lokale retter. Men heldigvis er der et par dusørjægere i hælene på de Gizmo-agtige Critters, der skal ekskortere dem tilbage til deres hjemplanet. Det sker naturligvis ikke før, at de har tygget sig igennem en håndfuld uheldige personer. Dee Wallace, M. Emmet Walsh, Billy Zane og en ung Scott Grimes er at finde på rollelisten.

3) “Ghostbusters” (Ivan Reitman, 1984)

“Ghostbusters” er en perfekt film, der ikke må mangle på en liste over film fra 80’erne. Filmen, der affødte en ægte to’er en bastard og tre animationsserier, var en store box office-succes, og der har længe været tale om en tredje film i serien, der dog igen og igen er blevet skrinlagt. Om den kommer, må tiden vise, men én ting er sikker: Vi ved alle, hvem vi skal ringe til, når spøgelserne går amok … Who ya gonna call? Ghostbusters!

4) “The Terminator” (James Cameron, 1984)

80’erne var Arnolds årti. Her skabte han sine karriere, her dominerede han nærmest enerådigt inden for actiongenren. Rollen i James Camerons “The Terminator” var Schwarzeneggers tredje store rolle i Hollywood, og med rollen som The Terminator tog han et kæmpe skridt i retning mod ikon-status. Den store østriger har i øvrigt lige meddelt, at han vil være at finde på rollelisten til “Terminator 5”, der endnu ikke har fået en release-dato.

5) “Blade Runner” (Ridley Scott, 1982)

Dette er den indiskutabelt bedste Philip K. Dick-filmatisering, der nogensinde er blevet produceret. Så er det sagt, så er det på plads. Ydermere er det tale om et mesterværk med GIGANTISK M! Ridley Scotts filmatisering om jagten på replikanterne og Rick Deckards eksistensfilosofiske overvejelser er en film, der ikke kommer til at lide af knogleskørhed. Og hvordan er det nu lige med den kære Deckard, der spilles af Harrison Ford, er han mon en replikant, eller…?

6) “The Fly” (David Cronenberg, 1986)

Cronenberg mestrer det abjekte til UG. Forvandlingen, metamorfosen, har aldrig taget sig mere monstrøs, slimet og materieafgivende ud end i denne genindspilning, der bygger på Kurt Neumanns horrorklassiker med samme titel fra 1958 med Vincent Price i en af hovedrollerne. I Cronenbergs udgave spiller formidable Jeff Goldblum den uheldige videnskabsmand, der pludselig må se sig forvandlet til et stort, ækelt fluemonster. Filmen beviser i øvrigt, at genindspilninger både kan matche og overgå originalen!

7) “Robocop” (Paul Verhoeven, 1987)

Den stakkels retskafne betjent Alex Murphy (Peter Weller) bliver sønderskudt af en flok forbrydere, der efterlader ham dødsrallende. Men han overlever – takket være firmaet Omni Consumer Products (OCP), der giver ham en cyborg-krop – og kan som RoboCop fortsætte kampen mod forbryderne i et dystopisk Detroit. Filmen fik to efterfølgere, to animations-serier, en live action-serie og næste år dukker der en genindpilning op i biograferne.

8) “First Blood” (Ted Kotcheff, 1982)

Hvis man er af den opfattelse, at Sylvester Stallone er uduelig i stort set alle filmhenseender, så er der en håndfuld film, man burde kaste sig over … her blandt andet Ted Kotcheffs brillante filmatisering af David Morrells roman “First Blood”, hvor Stallone spiller den hjemvendte Vietnamveteran Rambo, der får en alt andet end varm velkomst i den lille by Hope. En fantastisk film, der byder på en eminent temamelodi af saglig Jerry Goldsmith.

9) “Masters of the Universe” (Gary Goddard, 1987)

Hvis man var en lille eventyrglad dreng i 80’erne, så har man naturligvis besøgt Castle Grayskull og kæmpet side om side med He-Man i hans kamp imod den onde Darth Vader-agtige Skeletor i Mattels eminente “Masters of the Universe”. Først slugte man animationsserien, så købte man revl og krat af legetøj og merchandise og så klappede man i sine hænder, da Gary Goddards herligt kitchede film med Dolph Lundgren, Frank Langella og Courtney Cox kom i 1987. Filmnostalgi, der nu er blevet gjort tilgængelig på Blu-ray.

10) “Cujo” (Lewis Teague, 1983)

Hvis man er hundeangst for hunde, så skal man nok undlade at klappe den rabiesinficerede sanktbernhardshund Cujo, der med savlende og frådende galskab holder en mor og søn indespærret i deres bil. Det er Stephen King, der har skrevet romanen, og det er Lewis “Alligator” Teague, der er manden bag kameraet. Og da jeg så filmen første gang, var det med en pude i favnen!