Anders And Ekstra nr. 1 – 2014

Årets første Anders And Ekstra indeholder 8 historier, hvoraf Don Rosa står for de 5 første. Den flotte forside afbilleder den evigt heldige og lettere utålelige Fætter Højben aka Gladstone Gander, der for en gangs skyld ikke er så heldig. Det kan man læse mere om i Hullet held.

Fætter Højben blev i øvrigt skabt af Carl Barks i 1948, da han gjorde sin entré i historien Wintertime Wager, der blev trykt i Walt Disney’s Comics and Stories #88 fra januar 1948. Barks blev aldrig helt tilfreds med Højben, da han følte, at han ikke formåede at få skabt sympati omkring karakteren. Nå, det var en afstikker! Nu må det være nok med andeanekdoterne – videre til historierne i dette årets første nummer!

I Arvefjender er onkel Joakim godt og grundigt træt af sine to dovne nevøer, Anders og Fætter Højben. De spilder tiden med dagdriveri og gør ikke dagens gode gerning – så han kalder dem op på kontoret, giver dem begge 10.000 kroner og lover, at han hjælper dem i gang med deres egen virksomhed, hvis de kan få pengene til at yngle. Men det går ikke som planlagt … det gør det jo aldrig!

I den korte gaghistorie Anstrengende avislæsning bliver onkel Joakim ufrivilligt aktiv, da han skal holde trit med nyhederne – det giver sved på panden!

Min favorithistorie i dette nummer er Don Rosas Flyvefisk fra 1988. Her har Anders besluttet sig for at vinde et krydstogt til Sydhavet. Det er dog lettere gjort end sagt, og da Fætter Højben med sit store ego og usvigelige held melder sig som konkurrent, ja så får Anders ekstra travlt – flyvende travlt, faktisk!

Den korte onkel Joakim-gaghistorie I form følger op på “sved på panden”-temaet fra Anstregende avislæsning. Denne gang er det dog frivillig motion, Joakim dyrker, da han gerne vil vinde Milliardærklubbens olympiske lege. I Hullet held, der er endnu en gaghistorie med onkel Joakim i centrum, oplever vi Fætter Højben i en for ham ret uvant situation – heldet svigter ham (konstaterer jeg skadefro).

I Mickey Mouse-historien Den bedste fest, der er tegnet af danske Jesper Lund Madsen, konkurrerer Mickey med sin ærkefjende Rollo Rottenweiler om, hvem der kan stable den bedste fest på benene. Bølgerne går højt, og alt ender ikke som planlagt. Udover Mickey og Rollo, møder vi også Fedtmule, Klaus Krikke, Nora Malkeko og Minnie.  Rollo Rottenweiler, der hedder Montmorency Rodent på engelsk, er i øvrigt en gammel Disney-karakter, der optrådte første gang i Mickey’s Rival fra 1936, hvor han blev tegnet af Floyd Gottfredson.

Matematikprøven, der er en Rip, Rap og Rup-historie, tager afsæt i mobning – og poetisk retfærdighed. Bogormen Benny (han er naturligvis en ugle) bliver tvunget til at hjælpe bøllen Benny med en kommende matematikprøve, og hvis Benny nægter, ja så bliver det (med Boris’ egne ord) en smule ubehageligt for ham. Naturligvis kommer Rip, Rap og Rup ham til undsætning, og slutningen viser, at snyderi meget vel kan give bagslag.

Nummeret afsluttes med Georg Gearløs-historien Væk fra det hele, hvor den gæve opfinder har fået nok af alt og alle – han vil væk, væk fra det hele. Men selvom Gearløs tager på ferie, så finder problemerne ham – overalt er der folk, der vil have repareret dig og dat, og Georg får spat. Men, som den geniale opfinder han er, og har været lige siden Carl Barks opfandt ham i 1952, får han naturligvis en brillant idé – det er klart!

Alle lydord i dette nummer er i øvrigt udført af Dan Knudsen, og hvis man gerne vil tegne abonnement på Anders And Ekstra – samt læse nyheder fra Andeby (og hvem vil ikke det?) – så kan man trykke på ikonet i højre hjørne, der fluks bringer én videre til Andeby.dk.

Anders And Ekstra 12 – 2013 Anders And Ekstra 2 – 2014

HISTORIEOVERSIGT & FORSIDE:

1 – Arvefjender (Onkel Joakim)
Historie & tegninger: Don Rosa / Oversættelse: Thomas Schrøder
2 – Anstrengende avislæsning (Onkel Joakim)
Historie & tegninger: Don Rosa  / Oversættelse: Thomas Schrøder
3 – Flyvefisk (Anders And)
Historie & tegninger: Don Rosa / Oversættelse: Yanne Reich
4 – I form (Onkel Joakim)
Historie & tegninger: Don Rosa / Oversættelse: Yanne Reich
5 – Hullet held (Onkel Joakim)
Historie & tegninger: Don Rosa / Oversættelse: Thomas Schrøder
6 – Den bedste fest (Mickey Mouse)
Historie: Sarah Kinney / Tegninger: Jesper Lund Madsen / Oversættelse: Anne-Maria Sigbrand
7 – Matematikprøven (Rip, Rap og Rup)
Historie: Paul Hallas / Tegninger: Millet / Oversættelse: Anne-Maria Sigbrand
8 – Væk fra det hele (Georg Gearløs)
Historie: Frank Jonker & Paul Hoogma / Tegninger: Bas Meymans / Oversættelse: Anne-Maria Sigbrand

INFO OM UDGIVELSEN:

Årgang: 38
År: 2014
Nummer: 1
Dato: 27. januar
Pris: 31,95,-
Udgiver: Egmont Publishing
Links: I.N.D.U.C.K.S. / ComicWikiAndeby.dk / Oversigt / Walt Disney Universet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.