ANMELDELSE: “Big Love: Sæson 1”

Første sæson af HBO-serien Big Love er netop udgivet af Warner Brothers. En serie, hvis første sæson består af 12 episoders velspillet, polygam underholdning fra skaberne Mark V. Olsen og Will Sheffer.

HBO er kendt for deres lettere kontroversielle tv-serier, der gerne slynger beskidt sprog i hovedet på seerne (Deadwood) og indbyder til sex, sex og sex (Sex and the City) samt giver os psykisk svage mafiosoer med problematiske moderbindinger (The Sopranos). I den Tom Hanks-producerede Big Love er det polygamiet, der sættes under debat.

Vi befinder os i en desperate-housewife-agtig-ligusterhæks-forstad til Salt Lake City: polygamiets højborg. Her bor Bill Henrickson (Bill Paxton) – ejer af en række isenkramforretninger – med sine tre koner.  Bill er praktiserende polygamist, hvilket betyder, at han har mere end rigeligt at se til. Hans tre koner Barb (Jeanne Tripplehorn), Nicki (Chloë Sevigny) og Margene (Ginnifer Goodwin) sørger for, at han aldrig har et roligt øjeblik. Altid er der noget, der skal ordnes – ikke mindst problemer med én af hans mafiosoagtige svigerfædre, “profeten” Roman (Harry Dean Stanton).

Første sæson består af 12 episoders velspillet, polygam underholdning fra skaberne Mark V. Olsen og Will Sheffer.

Bill, der er i færd med at åbne sin anden isenkramforretning, og samtidig bryde forretningsforbindelsen til sin på overfladen frelste og überhellige snog af en svigerfar, finder ud af, at denne ikke så let lader sig snyde – og da slet ikke for det overskud, den nye forretning evt. vil kaste af sig! Så der må udtænkes planer for, hvorledes den bagstræberiske og morderiske Roman kan bringes til fald. Samtidig forsøger Bill ihærdigt at skjule det faktum for omverdenen, at han er patriark over tre husholdninger, hvortil der medfølger tre koner. Dette er ikke en let sag at holde skjult i et lille samfund, hvor alle snakke om alle…

Og som om det ikke var nok, at Bill har travlt med etableringen af den nye forretning, at svigerfaren er efter ham og at han hele tiden skal være på stikkerne overfor naboerne, så begynder stressen også at melde sig. Dette manifesterer sig ved, at han ikke længere kan præstere i ægtesengen – for at sige det lige ud, så har han problemer med potensen! Et problem, der velsagtens er en logisk konsekvens, når man tager i betragtning, at han trods alt har tre kvinder i sin fold, der alle vil have en bid af ham…

Big Love er (som alle andre HBO-serier) velproduceret. Skuespillet er i top, hvilket ikke mindst samspillet mellem Bill og hans tre koner vidner om. Ikke desto mindre er serien underligt stillestående. Den giver én følelsen af, at man befinder sig i et limbo, hvor tiden ophæves. De enkelte episoder er skrevet i et sindrigt tempo, der ikke klipper hjørner, men som tager sig tid til berette deres historie. Især seriens første episoder kan være hårde, men den vinder efterhånden som man kommer under huden på karaktererne – og så er Bill Paxton (som altid) helt igennem suveræn.

Episodeliste:

01: Pilot
02: Viagra Blue
03: Home Invasion
04: Eclipse
05: Affair
06: Roberta’s Funeral
07: Eviction
08: Easter
09: A Barbecue for Betty
10: The Baptism
11: Where There’s A Will
12: The Ceremony

Ekstramateriale:

– Two audio commentaries with Bill Paxton, Jeanne Tripplehorn, Chloë Sevigny and Ginnifer Goodwin.
Big Love: A Balancing Act on Ice – the making of the opening title sequence.

Tekniske specifikationer:

Billedformat: 16:9 (1.78:1)
Lydformat: Dolby Digital Surround 5.1
Antal discs: 5
Spilletid: 643 min.
Undertekster: dansk, svensk, norsk og finsk m.fl.
For hørehæmmede: engelsk