ANMELDELSE: Edderkoppen (2000)

Nu, hvor DR-serien Forbrydelsen lakker mod enden, kan man meget passende fortsætte sin krimiodyssé med Ole Christian Madsens stemningsmættede film noir-serie Edderkoppen. Serien, der netop er blevet genudgivet af Sandrew Metronome, er en formidabel fortælling om korruption, mord og kærlighed – et mesterligt tv-drama!

Korruptionen blomstrer i efterkrigstidens snuskede København, hvor den unge og idealistiske journalist Bjarne Madsen (Jakob Cedergren) med ildhu forsøger at afdække den omsiggribende sortbørshandel. En sortbørshandel, der trækker sine slibrige tråde langt ind i politiets rækker, hvor betjentene Ramsing og Pedersen (Max Hansen og Henrik Koefoed) fungerer som håndlangere for storgangsteren Svend Aage Hjalmar (Bjarne Henriksen).

Sammen med H.C. Vissing (portrætteret af en altid eminent Bent Mejding) forsøger Bjarne Madsen at rense ud i Københavns betændte underverden ved at bedrive afslørende og sandhedssøgende journalistik på Socialdemokraten – noget, der ikke passer Københavns hårdhudede gangstere eller politietaten! Da der skylles to ansigtsløse lig op på stranden ved Charlottenlund, kommer der for alvor skred i sagerne, og en i starten afvisende Vissing kaster sig nu sammen med Madsen helhjertet ind i sagen om mord, korruption, sortbørshandel, naziguld og den mystiske Edderkop, der fra sit spind trækker i trådene.

Det er et regnfuldt, mørkt og gennemgående deprimerende København, der skildres i Ole Christian Madsens Edderkoppen – et ægte film noir-miljø, hvor frække femme fatales forfører driftige journalistdetektiver. Her er det de snuskede baggårde, let-til-fals-pigerne, alfonserne, gangsterne og de korrupte betjente, der tegner billedet af et København anno 1949. Det er en politiløs tid, hvor lovlydige betjente tvinges i uføre af deres overordnede – for alle har noget på alle!

Ole Christian Madsen, der næste år er aktuel med modstandsfilmen Flammen og Citronen, har med Edderkoppen skabt en vaskeægte krimiserie af den helstøbte slags, der med sin dystre stil, sit suveræne skuespil, sin spændende historie og ikke mindst en eminent instruktion kan ses igen og igen – også selvom man allerede én gang har fået afsløret, hvem det er, der står bag hele miseren.

Især den distinkte, visuelle stil, Ole Christian Madsen har valgt til sin serie, forlener den med en aura af nedtrykthed, som man kender det fra alle de andre metropoler, der gennem film noirens historie er blevet skildret i mørke og trøstesløse nuancer. København er en skyggernes by, en rendestens-by, der suger fordærveligheden til sig – den samler og akkumulerer al den bærme, der udstødes andetsteds fra. Dette skildrer instruktøren overbevisende, og man sporer såvel rødder tilbage til klassiske film noirs som Politiets blinde øje og den formidable Ridderfalken som til moderne neo-noirs a la Se7en, L.A. Confidential og The Usual Suspects.

Serien repræsenterer et imponerende opbud af store, danske skuespillere – det er et sandt overflødighedshorn af stjerner, der diskes op med. Hvis man endnu ikke har gjort bekendtskab med Edderkoppen, så bør man benytte lejligheden til at få det gjort. Det er en i enhver henseende brillant krimiserie, der viser, at DR er den førende kanal herhjemme, når talen falder på tv-drama i topkvalitet.