ANMELDELSE: “Justice League: The New Frontier” (2008)

Tidens trend dikterer dysterhed på superheltefronten. Væk er Joel Shumachers kulørte tyggegummi-helte, hvor vittighederne falder hurtigere til jorden end skurkenes håndlagere. Det dystre er også i centrum for animationsfilmen Justice League: The New Frontier. Filmen starter med en fortællerstemme, der omtaler sig selv som The Center.  Et mystisk væsen, der er opstået før mennesket, men som både foragter og frygter mennesket: En skabning, hvis skrøbelige skal skjuler dens ondskabsfulde natur, hvor mennesket i løbet af historien har raffineret måden at slå hinanden ihjel på. Til dette formål er nu opfundet det ultimative våben, atombomben. Grundet menneskets natur, vil The Center udrydde menneskeracen.  

Året er 1953, og Koreakrigen er netop officielt forbi, da vi følger piloten Hal Jordan, der senere bliver kendt som Green Lantern. Herefter springes der til Gotham City Observatorium, hvor en ældre rumforsker ligger døende på gulvet. Henover ham står et mystisk rumvæsen fra Mars, der er kommet til jorden ved et uheld forårsaget af forskeren. Dermed fungerer Justice League: The New Frontier også som en slags oprindelseshistorie for Green Lantern og The Martian Manhunter, bedre kendt som J’onn J’onzz. Disse to karakterer er i centrum, men også prominente superhelte, der ligeledes er medlem af Justice League, er med: Superman, Batman, Wonder Woman og The Flash. Alle heltene er involveret i forskellige hændelser, hvor The Center står bag og forudsiger menneskets endelige. Rammerne for begivenhederne er ikke ulig det dystopiske mesterværk Watchmen, hvor superhelte er faldet i unåde hos befolkningen. Enten holdes heltene i stram snor af politikerne eller er selvtægtsmænd, der opererer i skyggerne.

Filmens streg er grov, men det klæder den, hvor heltenes retrokostumer og referencer til tidens kulturelle elementer gør filmen yderst stemningsfuld. Nærmest nostalgisk for kendere af DC Comics. Det er da også en film for seere, der allerede kender universet, da få helte bliver nærmere introduceret. Stemmerne bag helte, skurke og dem midt i mellem, tyder på, at man har taget filmen seriøst. Der er tale om etablerede navne som David Boreanaz, Kyle Maclachlan, Lucy Lawless, Brooke Shields og Neil Patrick Harris. Instruktøren bag filmen, David Bullock, har med denne film fået sin filmdebut, da han tidligere kun har været involveret som instruktør på tv-serier. Henholdsvis The Spectacular Spider-Man og Star Wars: The Clone Wars.

Den eneste umiddelbare svaghed hos Justice League: The New Frontier er filmens længde på en time og elleve minutter. Med en så kort spilletid får filmens spændende hold, historie og præmis ikke helt udfoldet sit potentiale, både rent narrativt og som et perspektiv på menneskets tvivlsomme natur. Men filmens fokus på de klassiske udgaver af de velkendte superhelte gør, at Justice League: The New Frontier bestemt er værd at se. Det er en film fra tiden før spandex blev til læder og før forskellige personer iførte sig samme superheltenavn.