ANMELDELSE: “Kunsten af bygge et skib”

Kunsten at samle citater er sværere, end man skulle tro. Kunsten at læse og anmelde en bog fuld af citater er ligeså.

Jeg starter med at markere de citater, som jeg synes om. Der er mange. Jeg kender nogle af dem i forvejen. John Lennons berømte version af carpe diem: ”Livet er det som sker foran dig, mens du har travlt med at lægge andre planer.” Et af Muhammed Alis bon mots: ”Et menneske uden fantasi har ingen vinger.” eller Georg Brandes’ højtidelige, men smukke: ”Ringe er magten i det bly, som blev til kugler, i sammenligning med den i det bly, der blev til skrift.” De bedste citater er dem, hvor man kan nærmest kan høre personen sige dem, hvor personligheden bag er så stærk, at ordene springer op fra papiret. Det forholder sig blandt andet sådan med John Lennon, Muhammed Ali, Mae West, John F. Kennedy eller med Garfield og Master Yoda! Ja, der er da sjove og finurlige indfald blandt citaterne, men efterhånden drukner det enkelte citat i det store ocean, og øjnene flakker på siderne. Da jeg når til Francis Bacons: ”Nogle bøger skal smages, andre skal synkes, og nogle få skal tygges og fordøjes.”, kan jeg kun give ham ret. Dette her bliver en sej omgang for den intellektuelle fordøjelse.

Men ned skal den. Jeg beslutter mig for en ny strategi. Jeg udvælger i alt syv citater, som jeg skal leve efter i en uge. Hver dag skal jeg holde mig en ny sætning for øje. Et incitament til hverdagen. Et indspark til ambitionsniveauet. En inspiration til kreativ og bevidst livsførelse. Det fungerer overraskende godt. De første to dage…. Jeg får stadig bogens budskab galt i halsen. Hvorfor ved jeg ikke. Citater har altid været inspirerende. Eksamener bliver f.eks. altid klaret med et bestemt citat af Guillaume Apollinaire in mente. Det skaber mod og selvsikkerhed i den spændende situation. Det være dér, jeg skal begynde at tygge mig ind i bogens saftige midte. Det er jo bogens budskab, dens kerne – at citaterne kan vække inspiration og højne ambitioner, krydre taler og præsentationer og fremme kompetent ledelse og selvledelse.

Jeg smager på ordene `ledelse´ og `selvledelse´. Det er dem, der skaber problemer. Erhvervslitteratur er ikke ligefrem hjemmebane, det er erhvervsliv heller ikke. Men så hjælper det faktisk, at bogen indeholder introduktioner fra anerkendte lederpersonligheder. Der er i alt 8 kategorier – effektivitet og tid, kommunikation og relation, kreativitet og kaos, lederskab og talent, motivation og passion, selvledelse og overbevisning, strategi og mål og udvikling og forandring. Hver kategori indledes med en introduktion af et personligt favoritcitat og en lille anekdote om, hvordan succes er opnået ved at applicere citatet på virksomhedsførelse og ledelse. Det er okay små afbræk i strømmen af citater.

Strømmen er inspirerende, og den kan sagtens bruges som indspark på lederkurser, til teambuilding møder, daglig incitament eller lignende. Men det er en uendelig strøm. Der er lidt for mange, og for mange af dem er intetsigende. Hellere en mere omhyggelig udvælgelse og et mindre udvalg. Kvalitet frem for kvantitet. Og det kan I citere mig for!