ANMELDELSE: “Sculpting a Galaxy: Inside the Star Wars Model Shop”

Et af de mest behandlede områder inden for filmhistorien er “Star Wars” … et fænomen, der 41 år efter sin fødsel stadig inspirerer forfattere til at afdække områder af det enorme univers, der kan gøre læsere klogere på den berømte galakse.  

Lorne Peterson giver med “Sculpting a Galaxy: Inside the Star Wars Model Shop” læseren et intimt indblik i modelarbejdet, der ligger til grund for de fartøjer, der i dag har opnået ikonisk status.

“Sculpting a Galaxy: Inside the Star Wars Model Shop” – der kan købes hos SAXO.com – er flot og ekstremt velillustreret hardbackbog på 224 sider, der måler 23.5 x 32.4 cm. Bogen, der er udstyret med smudscover, er indbundet i stof og udstyret med titel i kobberbogstaver. Bogen er i øvrigt udgivet af Insight Editions, der står bag en lang række fagbøger, der om- og behandler “Star Wars”-universet.


What a piece of junk!

– “Star Wars” (George Lucas, 1977)

Lorne Peterson er ikke en tilfældig mand fra gaden, der har fået udgivet en bog om “Star Wars”. Ikke at det er muligt for en tilfældig mand fra gaden at få udgivet en bog om “Star Wars” … Yoda forbyde det! Nej, Lorne Peterson er skam en del af indercirklen, der var med til at grundlægge effektfirmaet Industrial Light & Magic.

Peterson blev allerede hyret af George Lucas i 1975, hvor han skulle udvikle fartøjer til “Star Wars”, der fik premiere i 1977. Efterfølgende blev han af Lucas bedt om at overvåge den samlede modelproduktion til Irvin Kershners “The Empire Strikes Back”, der ramte biograferne i 1980, og han har været inde over næsten alle modeller i den originale trilogi (1977-1983).

Det er dog ikke kun “Star Wars”, han har sat sine fingeraftryk på. Nej, han har også arbejdet på blockbusterproduktioner som “Indiana Jones and the Temple of Doom”, “Jurassic Park”, “Men in Black”, “Galaxy Quest” og “Pirates of the Caribbean”-filmene … blot for at nævne nogle få.

“Sculpting a Galaxy: Inside the Star Wars Model Shop” blev første gang udgivet i 2006, men er efterfølgende blev trykt i flere nye oplag, og bogen er endog blev udgivet som “Deluxe Edition”-udgave, hvor Luke Skywalkers landspeeder følger med. Og man forstår godt, at denne bog fortsat trykkes i nye oplag, da der ikke findes en tilsvarende på markedet, der så fint helliger sig modelarbejdet på de første seks “Star Wars”-produktioner … altså filmene i den originale trilogi (1977-1983) og prequeltrilogien (1999-2005).

Bogen, der som anført er skrevet af Lorne Peterson, indledes kort ved George Lucas, der giver stafetten videre til to andre “Star Wars”-navnkundigheder: Rick McCallum og Phil Tippett, der henholdsvis har skrevet for- og efterord.

Da Disney købte rettighederne til “Star Wars” i 2012, blev døren til galaksen åbnet på ny. Og da J.J. Abrams havde premiere på “Star Wars: The Force Awakens” i 2015, var det første gang i 10 år, at en “Star Wars”-film igen kunne opleves i biografen. Det imponerende galakseunivers var blevet vækket af sin Tornerose-søvn, og man kunne igen sætte sig til rette foran det hvide lærred og tage på eventyr in a galaxy far, far away!

“Star Wars”-filmene står bag nogle af de mest ikoniske billeder i moderne filmhistorie, og folkene bag har stået bag teknologiske landvindinger, som man nyere film i dag benytter sig af. Det er de ikke-hyllede special effects-troldmænd, som Peterson med denne bog trækker frem i lyset og giver opmærksomhed.

I “Sculpting a Galaxy: Inside the Star Wars Model Shop” tager Lorne Peterson læseren ved hånden, der guides igennem mere end 30 års imponerende modelarbejde på de film, der i så mange henseender har været banebrydende og nyskabende. Det er et eventyr i sig selv at læse bogen, der er spækket meget sjældne billeder og arkivmateriale, der aldrig før har været bragt i en bog.

Peterson forklarer, hvordan udvalgte, klassiske signaturscener blev skabt, og hvordan man lavede nogle af de mest ikoniske fartøjer, filmene byder på. Bogen er spækket med billeder og tegninger – over 300 af slagsen – der er hentet fra arkiverne hos Lucasfilm. Hvis man specifikt interesserer sig for modelarbejdet på “Star Wars”-produktionerne, så er Petersons bog en bibel, der ikke må mangle i samlingen. Peterson skriver uhindret, og lidenskaben for han profession træder tydeligt frem på siderne. Man kunne ikke have fundet en bedre formidler af det område, der om noget repræsenterer “Star Wars” fra fødsel til i dag.

NB: Bogen er venligst stillet til rådighed for omtale af Saxo.com!Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.