“Blacksad: Det store samlebind”

Hvis man ikke kender den fransk-spanske tegneserie “Blacksad” – skrevet af Juan Díaz Canales og tegnet/farvelagt af Juanjo Guarnido – så kan jeg kun anbefale, at man fluks stifter bekendtskab med den! John Blacksad er en privatdetektiv med hjertet på rette sted … og så er han en kat!

Blacksad forsøger altid at gøre det rette i en ond verden, hvad enten sagen handler om en myrdet filmstjerne, en kidnappet lille pige eller stjålne atomhemmeligheder. Ikke overraskende mener mange, at han stikker snuden i ting, han burde være klog nok til at holde sig fra. Én ting er dog sikker: Blacksad får brug for alle sine ni liv i jagten på sandheden i de fem bind, som denne fine samleudgave fra Forlaget Cobolt udgøres af.

Blacksads verden sættes i scene i efterkrigstidens USA i et farverigt og film noir-agtigt miljø, der er befolket af mennesker i dyreskikkelse, hvis art afspejler deres personligheder og roller i historien. Racisme, nazisme, politikorruption og politiske rævekager hører til dagens orden.

Alt fungerer i Canales og Guarnidos antropomorfe univers: Historierne, der bindes sammen fra bind til bind, den fine streg, farvelægningen og karaktererne, der fremstår som psykologisk multifacetterede væsner, aldrig blanke tavler. Hvis man mangler en julegave til sig selv, så synes jeg, at man skal stifte bekendtskab med Blacksad … han er i sandhed alt andet end kedelig!