BOGNYT: “Sommerfuglehave”

Det er egenligt lidt af en tilsnigelse at omtale Michael Stoltzes,  Mona Klippenbergs og Susan Trolles “Sommerfuglehave” under kategorien “Bognyt”, men da jeg først nu har fået fat i den, må det være sådan. Den er i hvert fald ny her i huset, selvom vi snart rammer årsdagen for bogens udgivelse.

Jeg har de sidste par år arbejdet på at gøre vores have til et paradis for dyr, fugle, padder, edderkopper og insekter … heriblandt også sommerfuglene, som der desværre bliver færre og færre af. Det betyder blandt andet, at havens flora er blevet udvalgt til på bedst mulig måde at gøre det godt for vores smukke, bevingede gæster. Og hvordan man bedst muligt indretter sig have, så den bliver sommerfuglevenlig, det er noget, som bogen kyndigt guider én i.

Hvem ønsker ikke at skabe gode livsbetingelser for sommerfugle i sin have?

Mange sommerfuglearter har det vanskeligt i den danske natur, og de behøver al den hjælp, de kan få for at overleve. Men også de arter, der foreløbigt ikke er truet, er et nærmere bekendtskab værd. Sommerfugle gør vores haver smukkere, os haveejere gladere, og ikke mindst: Hvis der er mange sommerfugle i din have, er det tegn på, at du har en sund have.

Sommerfuglehave forklarer på en inspirerende måde, hvordan du med enkle greb kan indrette din have for at tiltrække flest mulige sommerfugle. Der gives blandt andet information om de bedste nektarplanter, om larvernes foderplanter, de forskellige arters udbredelse, flyvetider og overvintring samt om den forunderlige forvandling fra æg til larve, puppe og voksen sommerfugl. Du får også indblik i, hvordan sommerfugle bruges som symboler og optræder i kunst, religion og folketro, og du vil blive kendt med forfatternes egne sommerfuglehaver.

Bogen er den første om sommerfuglevenlige haver, der er tilpasset danske arter og forhold, og den egner sig for både erfarne haveejere og begyndere.