En julefilms-favorit: “Black Christmas” (Bob Clark, 1974)

Julen er også gys og (u)hygge!

I Bob Clarkes canadiske julegyser “Black Christmas”, der hjemsøgte biograferne i 1974, udsættes en gruppe piger for en psykopatisk morder, der gemmer sig på loftet i deres studenterforeningshus. Det siger sig selv, at julen ikke bliver som ønsket!

“Black Christmas” er en tidlig forløber for den subgenre, der med John Carpenters “Halloween” fra 1978 fandt sit ypperligste udtryk. Filmen fik i øvrigt ikke dansk biografpremiere, men blev lanceret på VHS med den herlige titel “En morder i dit hus” … uhhhh!

Efter dagens standarder vil mange nok mene, at der ikke er meget gys, gru og gåsehud at komme efter. Ikke desto mindre er filmen en pioner inden for slashergenren, og den har efterfølgende opnået kult- og klassikerstatus.

Så hvis man ikke skræmmes væk ved tanken om at sætte sig til rette med en film, der hører til blandt horrorgenrens mest makabre afarter, og man gerne vil opleve trioen Olivia Hussey, Margot Kidder og John Saxon, så skal man få fat i den originale “Black Christmas” fra 1974. Den tandløse genindspilning fra 2006 skal man dog sky som COVID-19.

Den nyeste genindpilning er i øvrigt fra sidste år, og her har instruktøren – Sophia Takal – valgt at lave en empowerment-slasher, hvor kvinderne får skolen under morderen.

Glædelig 11. december og …

Have yourself a scary little Christmas…
Not at all like the ones you used to know.