Ghostbusters Ecto-1 fra LEGO er fantastisk!

Who you gonna call? 

Det spørgsmål hørte man første gang stillet tilbage i 1984, da Ivan Reitmans “Ghostbusters” gik i biograferne. Filmen blev starten på et fænomen, der om ikke har blusset med fuld kraft siden debuten, så dog altid har ulmet under overfladen. Det er blevet til fire film, to animationsserier, computerspil, bøger, tegneserier, merchandiseprodukter og – naturligvis – legetøj!

Og her har LEGO (be)vist, at de kerer sig om de mange fans, der har et lidenskabeligt forhold til spøgelsesjægerne og det univers, de er en del af. LEGO har nemlig i skrivende stund sendt hele fire “Ghostbusters”-sæt på markedet: en LEGO Ideas-udgave af Ecto-1 (sæt 21108), en Ecto-1 fra 2016-filmen (sæt 75528), den imposante brandstation (sæt 75827) og nu også den gigantiske Ecto-1, der tager afsæt i den smukke “Ghostbusters: Afterlife” (sæt 10274).

This slideshow requires JavaScript.

They ain’t afraid of no ghost!
– Tagline til “Ghostbusters”(1984)

Filmhistorien vrimler med ikoniske biler, og én af de mest berømte af slagsen er Ecto-1: Både film og bil blev hurtigt ophøjet til kultklassiker-status, og begge er i dag med til at repræsentere 1980’ernes film på flotteste vis.

I den henseende er den nyeste LEGO-udgave af Ecto-1 virkelig kræs for kendere, og den må ikke mangle i samlingen, hvis man er fan af LEGOs filmsæt i almindelighed og af “Ghostbusters” i særdeleshed! Det er et samlesæt for den voksne fan, der sætter pris på detaljer som buet forrude, modulært rat og klodser med Ghostbusters-logoet og Stay Puft!

Den legendariske spøgelsesjægerbil er en ombygget udgave af en Cadillac Miller Meteor-ambulance fra 1959 og det er den, der tages afsæt i Jason Reitmans smukke “Ghostbusters: Afterlife”, der havde biografpremiere i 2021. Man kan læse mere om historien bag Ecto-1 i den medfølgende byggevejledning, der er udformet i stort coffee table-format – skønt! Den er i øvrigt på engelsk, men kan downloades i andre sprog via LEGOs hjemmeside.

Sæt 10274 er den flotteste af de Ecto-1-udgaver, LEGO til dato har lanceret. Bilen er spækket med fine detaljer som eksempelvis fungerende styring, en faldlem, spøgelsesfælde, protonrygsæk og (ikke mindst!) et sæde til spøgelsesjægeren, der kan svinges ud af bilen. Det er en selvskreven klassiker fra LEGO, der tager sig smuk ud i samlingen ved siden af brandstationshovedkvarteret og de øvrige Ecto-1-udgaver.

Selv var jeg blot sølle 7 år gammel, da den første “Ghostbusters”-film, der i år kan fejre sin 38-års fødselsdag, fik premiere den 14. december 1984. Jeg nynnede og sang Ray Parkers temamelodi, så alle omkring mig blev irriterede. Jeg så min VHS-udgave af filmen så mange gange, at jeg sled den op. Og jeg havde naturligvis plakaten hængende på værelset. Det er klart.

Og nu, snart fire årtier efter filmens premiere, kan jeg (og det med stor glæde) samle endnu en fin udgave af Ecto-1; den omkonverterede ambulance, som spøgelsesjægerne kører rundt i. Og den hvide spøgelsesjægerambulance, der som nævnt hører til blandt filmhistoriens mest ikoniske biler, er på smukkeste vis blevet foreviget i klodser af LEGO. Og tak for det, i øvrigt!

Der er noget magisk forbundet med at sidde med en uåbnet LEGO-æske foran sig. Man glæder sig til at se det ukendte indhold, til at bygge, til at skabe. LEGO er leg, fantasi og skaberglæde – for børn såvel som for voksne, der har fantasien i behold. Og netop dette sæt har fokus på den voksne fan, og LEGO har da også sat en aldersgrænse på 18+ for det fine samlesæt, der udgøres af 2352 dele.

Bilen, der naturligvis prydes af det kendte logo med spøgelset, er (som tidligere nævnt) udstyret med alskens udstyr til bekæmpelse af spøgelser, og dørene, motorhjelmen og bagsmækken  kan åbnes og lukkes. Det er creme de la creme!

Ecto-1, der er over 22,5 cm høj, 47 cm lang og 16,5 cm bred, er en tro kopi af den bil, som så mange af filmens fans holder af, og hvis man er filmnørd, LEGO-bygger og filmmerchandisesamler, så er dette et sæt, man fluks skal investere i. Der er timevis af byggesjov i sættet, og når bilen står færdigsamlet, så kan man meget passende afslutte byggehyggen med at gense filmene i sofaen og (for mit vedkommende) drikke en kop kaffe af mit favoritkrus, der prydes af den velkendte spøgelseslogo!

Sluttelig kan jeg ikke andet end håbe, at LEGO overvejer at udvide serien med eksempelvis Slimer og Mr. Stay Puft Marchmallow Man – det kunne være SPOOKY fantastisk! Så hop ind i bilen og begynd fluks spøgelsesjagten! For…  If there’s somethin’ strange in your neighborhood who ya gonna call? Ghostbusters!

This slideshow requires JavaScript.