Julehygge med brætspil: Stratego!


Stratego er et strategispil, der trofast har fulgt mig fra barnsben. Jeg spillede det intenst, da jeg var ung, og spillet har for længst opnået klassikerstatus. Stratego er ikke ligefrem en årsunge, men blev skabt i 1946. Så man har i flotte 74 år kunnet føre krig på brættet, hvor de ikoniske figurer er stillet op i kolonner.

“Stratego”  er venligst sponseret af Hyggeonkel, og spillet kan købes her: KLIK


Stratego er det klassiske brætspil, som du helt sikkert kender fra skolen eller fritidsklubben. Du og din modspiller sætter i skjul jeres hære op overfor hinanden og forsøger efterfølgende på skift at fange den andens fane for at bringe den hjem til sin egen base.

Stratego er et rendyrket strategispil, hvor det handler om at have den bedste forsvars- og angrebsstrategi. Ud over skak så bliver det ikke mere strategisk. I Stratego vinder du nemlig, hvis du fanger modstanderens fane, inden de får fat i din. Du skal derfor forsøge at lave bluffnumre og lokke din modstander fælder. Så de går de forkerte steder hen eller sprænger sig selv på dine miner i stedet for, at de får fingrene i din fane.

Stratego er et af de spil, som det altid er en fornøjelse at spille, både på grund af alle minderne, og for glæden ved endnu engang at udmanøvrere sin modstander strategisk. Lidt på samme måde som skak, er intet overladt til tilfældighederne, som terningslag eller træk af kort.

Stratego ér en klassiker, der bør være at finde på hylden hjemme hos alle, der sætter pris på et godt strategispil.

Spillet har en fantastisk evner til at sætte din hjerne på en prøve. Med din egen strategi, skal du lede en hær til sejr mod en modspiller af samme intentioner. Dine tropper vil kæmpe sig bravt over slagsmarken og lede deres bedste, for at finde fanen. Men i sidste ende er alt op til dig. Din strategi og dine beslutninger skal lede dem over bakketoppene mod de ukendte modstandere. Lad den bedste Strateg vinde!

Man starter et spil ved at stille sine 40 brikker op på ens egen side. Hvordan man bære sig ad med opsætningen, afhænger af ens fortrukkende strategi, men former altid spillets struktur lige fra starten. Derfor er det helt okay at tage sin tid ved opsætningen, og meget vigtigt at overveje ens plan før spillet. Når begge spillere har sat, bestemmer i den startende spiller og går derefter i gang. Startende spiller kan blive valgt ved en lodtrækning, alder, sidste spillers vinder eller hvad i nu ellers kan finde på.

Hver gang det bliver din tur, skal du rykke med en brik du kontrollere. En brik rykker et felt af gangen, enten vandret eller lodret (aldrig skråt). Når du har rykket, er det så din modstanders tur, hvor efter det bliver din tur igen. Efter et par ture i kampen, vil et slag hurtigt finde sted. Det sker, når en trop stiller sig oven på en fjendtlig trop for at indtage dens felt. Man viser da hinanden sin kæmpende trop, hvor efter den højst rangerede vinder. Der er nogle få undtagelser og regler om kamp som er nyttige at huske. Det kunne være følgende:

  • Bomber slår alt undtagen minøren.
  • Feltmarskalen slår alt undtagen bomben og spionen. Spionen bliver dog slået af alt andet.
  • Hvis brikkerne har den sammen rang, fjernes de begge fra spillet.

Du vinder når en af dine tropper har navigeret sig til modstanderens fane og erobret den. Spillet slutter på stedet, ligegyldigt hvor mange brikker der er til overs på banen.

  • Spejdere kan som den eneste brik, i en lige linje, flytte hvilket som helst antal felter af gangen.
  • Fanen og bomber kan ikke rykke.
  • Hvis man starter en tur og ikke kan flytte en brik, taber man.
  • Det er ikke muligt at rykke sine egne brikker oven på hinanden.

Alt i alt er Stratego et fantastisk spil for både øvede strateger og nybegyndere. Med dets forholdsvis simple regler kan et barn sagtens lære det og få en masse strategisk “know how” ud af spillet. På samme tid har spillet en utrolig dybde, som gør det interessant at spille som erfaren spiller også. Det er et  fremragende spil, som kun kan helt anbefales.  

Stratego kan spilles af 2 personer ad gangen.
Anbefales til 8+ år.
Tager ca 45-60 min at spille et spil.
1 spilleplade.
80 brikker i rød og blå.
Dansk spilleregler
Sorteringsæske til spillebrikkerne