Interview med “Le Mans ’66”-instruktør James Mangold

For instruktør James Mangold handler Le Mans ’66 om “excellence, risiko, have hård hud på kroppen og modet til at kæmpe, når det ser mest håbløst ud. Det er ting der betyder meget for mig ”

James Mangold, en rastløs, intelligent filmskaber, har en af de mest overbevisende og vidtrækkende filmografier end de fleste instruktører, der arbejder i dag.

Le Mans ’66 føles meget langt fra Mangolds første production, den intime indie film Heavy – hvor han fik prisen for bedste instruktør på Sundance Film Festival i 1995 – men han er stadig fascineret af mange af de samme temaer, anti-helte og hvad der motiverer folk til at transformere deres liv.

Hans seneste film, Logan, hvor han effektivt humaniserede den ikoniske superhelt Wolverine og fandt en inderlig, karakterdrevet historie inden i en fantastisk verden (og vandt en Oscar-nominering for bedst tilpassede manuskript) indtjente mere end $600 mio. i hele verden.

Han har tidligere arbejdet med Le Mans ’66-stjernen Christian Bale på sin westen, 3:10 til Yuma, som fulgte hans hjertelige Johnny Cash-biografi, Walk The Line. Mangold, der ikke selv er en stor motorsportfan, blev tiltrukket af historien om Le Mans ’66 på grund af de temaer, han så i den; venskab, tillid, lyst og pligt – og de paralleller, historien præsenterer om opfindsomhed og risiko har med en filmproduktion i sig selv …


I stedet for bare at handle om racing, vil du sige, at denne film på nogle måder handler om selve søgen efter perfektion?

Ja. Jeg elsker biler, jeg elsker udstyret, men jeg finder universet, herunder forfølgelsen af ​​perfektion, fascinerende. Jeg synes, det er en stor allegori for næsten alt i livet, og jeg elsker følelsen af ​​højt tempo og faren ved det hele.

Du kan endda sige, at denne film handler om kampen for at lave fantastiske film. Du ved, studiet, offentligheden, kampen for originalitet og for at bryde barrierer og rykke ved noget i kampen mod komite-tænkning, over-tænkning og marketing-tænkning. Mit håb er at denne film tager dig tilbage til en tid – især i det amerikanske liv – da vi stadig prøve at finde ud af hvem vi er, og hvordan vi kunne fremstille fremragende ting. Nu er vi blevet så virksomhedsmæssige, ansvarsbeskyttede, og modvillige mod risiko…

Vi er kommet så langt væk fra den tid, med nye opdagelser og satsninger, hvor vi satte livet på spil og tog chancer. Alt er nu så meget mere forsigtigt, og selv sport er blevet så meget mere virksomhedsmæssigt.

Der var engang, hvor ‘Hvem kunne bygge den bedste bil?’ var et spørgsmål. Nu er perfektion nået på mange måder. Men i 60’erne var disse biler det nye sort. Det får dig til at tænke på de vovehalse og innovatører i udkanten af teknologien, før der var computere, endda før regnemaskinerne. De ville tegne og tænke og prøve det, og lære bare af prøve og fejl. Og det er en smuk ting.

Det handler også om disse to særlige, unikke karakterer?

Det er en lignelse: Carroll [Matt Damon] var mere sælgeren, der kunne sælge sand i Sahara. Ken Miles [Christian Bale] var mere en straight-shooter, der får sig selv i en masse problemer. Han er ikke i stand til selvcensur, selv når han ved at han sandsynligvis burde. Alle kan identificere sig med nogen i denne film. Alle, i en eller anden form, er sympatiske. Selv Henry Ford, du kan virkeligt mærke i filmen hvilket isoleret liv han lever. Specielt når han siger: ‘Jeg ville ønske, at min far kunne have set dette …’ [Når Shelby tager ham med på en tur] … Han er både forvirret, skræmt og intimideret, men også bevægedet over at han faktisk bare fik lov at opleve noget, der – i et liv det er intet andet end foie gras og kontorer og smarte forlystelser – rørte ham i sin kerne og rystede ham inderligt. Og det er spændende og bevægende og får dig til at føle noget for en, du tidligere har set som intet andet end en bulderbasse.

Hvad var det med denne historie, der tiltrak dig?

Det, der tændte mig i denne historie, var mere den unikke samling af karakterer. Film er blevet en handelsvare, og nogle gange føles mærkes det alt for tydeligt. Bestræbelserne på at påvirke dig eller begejstre ved at dreje på forudindstillede knapper eller trykket på en synthesizer. Jeg er interesseret i at få noget til at komme til live, så det føles, ‘Jeg er ikke sikker på, hvor denne ting går…!’. Den spænding ved at lave en film og ikke vide hvordan den modtages er det, jeg er interesseret i.

Jeg er meget interesseret i vestenes muskuløsitet og maskulinitet. De har evnen til at være sensitive på måder, som actionfilm i nutiden ikke kan. Moderne film er blevet alt for målrettede mod 14-årige.

Men jeg har ikke et tema, som jeg bærer på en bakke, så at sige. Jeg er ikke sikker på at det er sundt at jeg ved, hvorfor jeg er tiltrukket af projekter. Den farligste ting for en instruktør er at blive sat i boks. Da jeg startede havde jeg det skidt med at en instruktør ville blive udnævnt The Voice Of Rural America, en anden The New Answer To Hitchcock, en skulle være The New Thriller Guy, eller der ville være The New Billy Wilder Guy, eller hvad som helst. Alle troede at de havde regnet dig ud, og hvilken plads i pladebutikken dine plader gik i. Er du Country eller Rock ‘n’ Roll eller Disco, du ved? Og jeg tænkte, ‘Aha, en label giver dem meget mere omtale, så snart folk ved hvilken boks de skal lægge dig i, hvilke historier de skal inkludere dig i, og hvilke round-ups at inkludere dig i… ‘I mit tilfælde lavede jeg Cop Land, en uafhængig film (Heavy) , en film om kvinder i en mental institution (Girl, Interupted)… Og pressen anede ikke, hvor de skulle placere mig. Systemet ved ikke helt, hvordan man skal håndtere en der bevæger sig rundt. Billy Wilder (der instruerede Some Like It Hot og The Apartment) kom for eksempel først med en komedie som hans 13. film! Og jeg har ikke engang lavet 11 film endnu! Jeg er virkelig glad. Vejen har været lang, men så lavede jeg en kovending og fik mulighed for at lave en musikalsk film, med Walk The Line, eller jeg har mulighed for at lave et politi drama på grund af Cop Land, eller en western på grund af 3:10 Til Yuma eller en komedie på grund af Kate & Leopold eller Knight & Day. Jeg har mulighed for at køre på så mange arenaer. Og det giver mig også mulighed for at tage alle de lektioner, jeg har lært af alle disse genrer, og syntetisere dem. Jeg ønskede virkelig ikke, at Le Mans ’66 skulle være et prætentiøst, episk drama. Jeg ville virkelig have følelsen af hvordan det er at være i pit med disse gutter og være én af ​​dem.

Det kommer meget ud i filmen – det er farligt og spændende, men også legende og hjertevarmt…

Det er sjovere, livligere, end jeg tror, nogle mennesker kunne forvente. Fordi jeg tror, at alle har denne idé at hvis du skal lave en film som denne, bliver det en meget mørk, selvhøjtidelig, prætentiøs historie om hvad som helst, og det er alt sammen fint nok. Men for mig er disse figurer, fordi jeg har studeret dem, deres energi, deres frygtløshed og det faktum, at de undertiden ikke vidste, hvad fanden de gjorde, de bare gjorde det, det var den vigtigste ting at kommunikere, det var den mest interessante del for mig. Det er den mest interessante del ved at lave film: du ved det ikke.

Den største myte som vi som instruktører sælger, til vores studerende og pressen, alle sammen, er, at vi så for os det hele inden vi startede. Sandheden er at den mest beskidte hemmelighed for de fleste af de gode filmskabere, jeg kender, er at du nogle gange kan forestille dig noget når du starter, men de virkelig gode ved hvad der sker på sættet, fordi det er her at filmen virkelig afslører sig for dig. Du kan gå ind med alle disse ideer om hvordan du skal skyde den, men den film der kommer til live, hvor film virkelig lever eller dør – i det mindste for mig – er en instruktørs evne til at tilpasse deres oprindelige vision. Rollenes rolle er stærk.

Når man taler om rollebesætningen siger Matt Damon, at det Christian Bale gør her er ekstraordinært.

Jeg tror, ​​det er en af ​​hans bedste præstationer. Jeg tror, ​​det er den der er tættest på ham, efter at have kendt ham i et årti. Det er tættest på hvem han er. Han spiller virkelig en lidt overdrevet version af sig selv. Arbejderklasse, ikke rigtig fanget i virksomhedsspil og markedsføringsspil, egentlig bare i det for håndværket. Han elsker håndværket, fuldstændigt uinteresseret i det andet om salg eller reklame eller hvad som helst. Han elsker bare at gøre det. Han er en idealist – ikke altid den mest diplomatiske person, men utroligt venlig. Han ved bare ikke hvordan man skal tackle bullshit, han er næsten allergisk overfor det! Og en rigtig god far og en vidunderlig mand – alle disse ting var i denne rolle.

Tilliden mellem ham og Damon på skærmen er utrolig, ikke sandt?

Ja. Du skal tro på mennesker. Og det er ligesådan at lave film. Det er det virkelig. Jeg er skakmat, hvis en af mine hovedskuespillere er elendig. Jeg er færdig uden modspil. Der er intet, jeg kan gøre. Men det er spændingen ved at gøre disse ting – hvis du kan samle de rigtige mennesker, og du stoler på og tror på hinanden, så er der… Det er ikke fordi du har en dårlig dag, eller at scenen ikke fungerer, det er: kan i løse det sammen? Og det, tror jeg, bare kommer af tillid til, at alle er gode. Og det var de så bestemt, Ken Miles og Carroll Shelby, var perfekte at arbejde med. Vi havde en enorm tillid til at ‘Hvis nogen kan hjælpe mig ud af denne grøft, er det disse mennesker’, og det er absolut, hvordan jeg havde det.

Hvordan havde Matt og Christian med de fartfulde scener i filmen?

De elskede dem! Christian har været en gal biker – han elskede motorcykelløb i årevis, indtil han fik sin arm flået op meget voldsomt, og hans familie fik ham til at love at ikke gøre det mere. Men det var en ren forførelse, at han var bag rattet på disse rigge. Han elsker fart. Han elsker udstyret. Han elsker det hele. Han var ude for alvor at køre med disse biler, og du kan se det på optagelserne – han flyver som var det gennem verdensrummet i de biler! Matt ligeså! Han har meget erfaring fra sine Bourne-film, og begge er meget stunt bevidste og gode atleter. Jeg havde et rigtigt godt hold – nogle af de største drivers i verden var på dette film. Fordi meget af det, du har brug for at have styr på, når Christian nærmest flyver ud af banen, ikke er det, han laver, men hvad de andre biler laver, hvad alle andre omkring ham gør. Hver dag optager du kun et par minutter af filmen, så du bliver nødt til at koncentrere dig selv om dagens arbejde. Når det hele klippes sammen så hurtigt, kommer skønheden til syne. Jeg kan kun koncentrere mig og tackle hvad der er lige foran mig. Nøglen er bare at fokusere på det.

Dette er tydeligvis en sportsfilm, men også er en fantastisk historie om underhunden, der prøver at opnå det umulige. Var Rocky en indflydelse på dig på nogen måde?

Ja, jeg elsker den film! Det er en fantastisk film og også en enormt indflydelsesrig og inspirerende film. Det er virkeligt interessant, når en karakter beslutter at ikke forfølge den ting, de elsker, på grund af deres kærlighed til en anden. At gå på kompromis. At finde en bedre livsstil. Du kan ikke kæmpe mod alle. Du kan ikke kæmpe for rådhuset hver dag. Men for mig er lektionen ved Rocky også at finde en original ting at sige med en sportsfilm. I stedet for bare at være det, ‘… Og så vandt den mindst sandsynlige fyr!’ Eller ‘De tabte!’ Eller hvad som helst. Det er, hvad publikum forventer. Og underligt er det, hvad de vil, men de er også lidt skuffede, hvis sejren er for let. Fordi livet ikke er så let. Undertiden er det godt nok at komme tæt på.

“Le Mans ’66” er ude på dvd, Blu-ray og UHD!