Invitér fuglene ind i haven

Fiktion & Kultur debuterer med dette indlæg med en ny kategori, der fokuserer på miljø, klima og natur. Vi vil gerne være med til at formidle kendskabet til den danske natur, og vi stævner ud med et indlæg, der guider til et mere varieret fugleliv i haven. Det er nemlig dejligt at have fugle i haven, og det er sjovt for børnene at følge med gennem vinduet. Med få midler kan I indrette jeres have, så fuglene vil elske den.

En fuglevenlig have kan nemt skabes ved, at I lader grenbunker, visne blade og træstubbe ligge. Fugle elsker vildnis og gerne lidt rod i haven.

Ved at gøre jeres have lidt vildere, kan fuglene bedre finde gemmesteder og bygge reder. Sørg samtidig for mad og vand året rundt.

Fire grundtips til en fuglevenlig have

 • Vildt og varieret
  I får flest forskellige fugle i haven ved at indrette haven varieret og vildt. Der skal være forskellige træer og buske. Få haven til at minde om et skovbryn.
 • Gemmesteder
  Fugle er vilde med gemmesteder. Hule, gamle træer, vildt buskads eller en brændestabel. Etabler gerne skjulesteder med tætte grene, som fx stedsegrønt.
 • Livretter
  Hvis I planter mange forskellige frugttræer, bærbuske og blomsterplanter, serverer I et bredt udvalg af livretter og tiltrækker flere slags fugle. Træer som benved, taks, tjørn, hassel, hyld og røn er gode fugletræer, ligesom berberis, ene, hyben, gedeblad og havtorn er gode fuglebuske. Gode blomsterplanter kan være kærmindesøster, hjortetrøst, lavendel, natlys, røllike og solhat.
 • Fuglekasser
  Sæt gerne fuglekasser op og forsyn dem med foder, så I er sikre på, at fuglene kan få noget at spise i haven. Giv gerne foder hele året, men særligt i vinterperioden. Frø og kerner med højt fedtindhold er bedst. På kolde vinterdage skal småfuglene æde, hvad der svarer til 1/3 af deres egen kropsvægt. Prøv at forestil jer, at en voksen mand skulle spise 20-30 kg mad på én dag!