Nekrolog: Patrick Swayze (1952-2009)

Patrick SwayzePatrick Wayne Swayze blev 57 år gammel. Han døde i går (mandag den 14. september) af kræft i bugspytkirtlen. Han forblev (trods sin sygdom) til det sidste optimistisk omkring sit helbred, og forsatte med at filme A&E-serien The Beast.

Hans talskvinde – Annett Wolff – skriver i en udtalelse til People Magazine, at Swayze sov stille ind med familien ved sin side. Han døde på sin ranch ved foden af San Gabriel Mountains nær Los Angeles. Således gik hans sidste ønske om at få lov til at dø hjemme i opfyldelse.

Swayze startede sin karriere på de skrå brædder i rollen som Danny Zuko i Broadway-udgaven af “Grease”. Succesen fra teateret skaffede ham hurtigt filmroller, og han  filmdebuterede i 1979 med “Skatetown, U.S.A.” Han spillede også med i en rækker tv-serier og tv-film, hvor de mest bemærkelsesværdige er “North & South” samt Francis Ford Coppolas “The Outsiders”.

Swayze er én af de skuespillere, der har været med til at forme mit passionerede forhold til film. Et ganske stort antal af Swayzes film har jeg dagen i dag et nostalgisk forhold til. Den populære miniserie “North & South” – hvor han spillede Orry Maine – står som en perle indenfor sin genre, og er en af mine favoritter.

Film som “Dirty Dancing”, “Road House”, “Next of Kin”, “Ghost” og “Point Break” gav ham ikke blot i slut 80’erne og start 90’erne stjernestatus, men holdt også mig klinet til skærmen. Jeg har ikke styr på, hvor mange gange, jeg har set “Road House” og “Ghost” – men det er mange! Blandt Swayzes senere præstationer, bør man især bemærke ham i den underfundige, men underkendte, “Too Wong Foo Thanks For Everything, Julie Newmar”, hvor han spiller drag-queen.

Swayze er blevet nomineret til 3 Golden Globes (for “Dirty Dancing”, “Ghost” og “Too Wong Foo …”), men han vandt ingen. I 1997 blev Swayze hyldet og hædret, da han på Hollywood Boulevards “Walk of Fame” fik sin stjerne.

Swayze Walk of Fame

Læs min anmeldelse af “Ghost” her: KLIK

Læs nekrologen i Filmmagsinet Ekko her: KLIK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.