Ny rom fra Nyborg Destilleri: Huracanita på 69,8%

Nyborg Destilleri har sendt en ny, spændende rom på markedet. En rom, som destilleriet kalder et eksperiment.  Resultatet hedder Huracanita, og hun er en stærk dame på 69,8% Der er i alt tappet 32 flasker, der har en stykpris af 1349,-

Nyborg Destilleri skriver følgende…

Tilbage i årene 2012-2014 fyldte destilleriet en række fade på bare 30L med destillat. De fleste med whisky new make, men enkelte af dem også med hvid rom. Fadet her er et af dem. Rommen er nu blevet 6 år gammel, og vi mente at det var tid til at tappe dette unikke fad.

Vi har i flere år lavet rommen Huracán, som er et blend af dansk og latinamerikansk rom. Rommen her er dog 100% dansk. Først har vi lavet en “vin” på en blanding af uraffineret rørsukker og sukkerørsmelasse med en styrke på ca. 11% abv., som vi dernæst har destilleret så fint vi overhovedet kunne op til en styrke på ca. 84%. Ved den styrke har man en meget meget let rom. Dernæst har vi vandet den hvide rom ned til 65% inden vi har lagt den på et lille 30L fad af amerikansk hvideg. Fadet har ikke har være brugt før, og træet er blevet ristet efter en opskrift bødkeren har kaldet Toasting Medium Plus (TM+). Det vil sige en ristning ved middelhøj varme i ekstra lang tid. Resultatet af de seks år lagring på det lille fad er en meget intens og stærk rom.

Fakta…

Destilleret: Februar, 2014
Tappet: Marts, 2020
Fad 1000080: Hvideg TM+ (30L)
Fyldestyrke: 65,0% abv.
Tappestyrke: 69,8% abv.
Farve: Naturlig
Filtrering: Ingen
Sødning: Uden sødestof

Rommens høje styrke…

Det sker at styrken på en rom kan stige mens den modner på fadet. Under særlige forhold – som ikke altid er forudsigelige – fordamper der relativt set mere vand end alkohol fra visse fade, og så stiger alkoholstyrken. Her er rommen altså kravlet op på 69,8% over de seks år den har ligget på fad.

Smagsnoter…

En meget smagsintens rom, som dog smager mere af det fad den har ligget på end af selve den lette hvid rom, som oprindeligt blev hældt på fadet tilbage i 2014.

I næsen…

Ufortyndet dufter rommen intenst af kokos, vanilje og julekrydderier. Alkoholen er dog heftig, og ligger en dæmper på hvad rommen afslører.

Med vand byder den på mere kokos og vanilje og lover dig sødme, samtidig med at du kan ane at det her engang var en frugtig hvid rom. Dog er det kraftige mørke noter af krydderi fra fadet meget dominerende.

I munden…

Ufortyndet smager rommen intenst af brændt brun farin, let vanilje og masser af fad.

Med vand åbner rommen sig op og får både større smagskompleksitet og fylde i munden. Sødmen og krydderierne leder tankerne hen på julebagværk, mens kraftige tanniner fra fadet efterlader en udtørrende effekt i munden, sammen men lang og lækker eftersmag.

Tappet ved fadstyrke i marts 2020 – efter nænsom filtrering uden køling.
Naturlig farve. 100% økologisk whisky.
Destilleret på Nyborg Destilleri.