NYHED: “The Matrix”-trilogien er ude på UHD!

Næste år fylder én af nyere tids mest banebrydende science fiction-film 20 år. Der er tale om Lana og Andy Wachowskis “The Matrix” (1999), der efterlod mig målløs og bjergtaget, da jeg første gang så den i biografen på premieredagen for snart 20 år siden. Nu har Warner Brothers været så flinke at støve hele trilogien af, der netop er blevet sendt ud på UHD. Det er film, der ikke må mangle i samlingen, hvis man interesserer sig for science fiction.

Det var en oplevelse af de helt store, da “The Matrix” første gang tonede frem på biograflærredet. Rent teknologisk havde man ikke tidligere set magen til, og kameraarbejdet var med til at udvide grænserne for, hvad man kunne gøre på film. Det var ikke blot en actionperle, der indeholdt et overflødighedshorn af fantastiske effekter, det var også en film, der på smukkeste vis tog “Alice i eventyrland” og krængede en science fiction-ham ned over den.

Den stillede et spørgsmål, der lod biografgængeren reflektere over hvad der er virkeligt, og hvad der ikke er. For forestil dig, at den virkelige verden slet ikke er virkelig, men en gigantisk computer-genereret drøm! Hvad nu, hvis du tror, du befinder dig i det 20. århundrede, men i virkeligheden er i det 22. århundrede? Og hvad nu, hvis du en dag vågner op af denne drøm til en verden overtaget af maskiner, der for at bevare magten tapper energi fra din krop? Hvad er sandheden? Og når den finder dig, tør du så tro på den?

I 2003 fik begge efterfølgere – “The Matrix Reloaded” og “The Matrix Revolutions” – biografpremiere. Filmene, der afrundede trilogien, blev dog ikke modtaget lige så varmt som den første, og kritikerne var især hårde imod “Revolutions”. Den afdøde filmkritiker, Roger Ebert, var dog overordnet glad for alle tre film, og han skriver til sidst i sin anmeldelse af “The Matrix Revolutions” følgende:

Still, in a basic and undeniable sense, this is a good movie, and fans who have earned their credit hours with the first two will want to see this one and graduate. To the degree that I was able to put aside my questions, forget logic, disregard continuity problems and immerse myself in the moment, “The Matrix Revolutions” is a terrific action achievement. Andy and Larry Wachowski have concluded their trilogy with all barrels blazing. Their final apocalypse in the bowels of the Earth plays like “Metropolis” on steroids. There are sights here to stir the sense of wonder, and a marriage between live action and special effects that is about as good as these things get in the movies.