Om Bjørn Nørgaards “Skyggen, rejsekammeraten og improvisatoren – et treenigt portræt af H.C. Andersen”

Han var udskældt fra fødslen, ja fra undfangelsen, og sløvsindede forargelseskommentarer pløjede sig som hidsige bølgebrydere ind i dagspressens spalter, hvor han måtte lide den tort at være prygelknabe for indignerede og kunstforskrækkede personer, der i hans udtryk så en latent latterliggørelse af det danske nationalklenodie … digter- og forfatterikonet H.C. Andersen.

Det er naturligvis mastodont-statuen Skyggen, rejsekammeraten og improvisatoren – et treenigt portræt af H.C. Andersen, der er tale om. Altså Bjørn Nørgaards herligt vovede og modige portræt af en kunstner, der var meget andet end det sterile billede, som så mange så voldsomt ønskede sig i stedet for … altså Jens Galschiøts korrekte og visionsløse (om end også familiehyggelige) Fortællerbrønden.

Først var det selve valget af Bjørn Nørgaard, der satte sindene i kog. Så kogte selvsamme sind over, da det første udkast til statuen blev afsløret. Og da pladsen, hvor Nørgaards monument skulle trone, skulle udpeges, ja så blev der igen gået til makronerne, og hån og forargelse gennemsyrede debatsektionen.

Det er ikke kunstens formål, kunstens væsen, at fungere som sutteklud for et folkeligt skønhedsideal, der kræver – nærmest barnagtigt fortrædeligt – at denne skal være smuk, hvad dette så end måtte betyde? Nørgaards statue er, hvad Nørgaards statue skal være: fortolkende, fortræffelig og fandenivoldsk!

Nu bliver der igen brølet i den sommervarme andedam. Der er stadig fakkelbærende og forkbevæbnede røster, der ønsker Andersen-statuen hen, hvor peberet gror og kinamanden bor. Andersen-mastodonten skal væk fra sin plads ved Fyens Stiftstidende og banegården. Hvorfor, spørger jeg?

Lad nu diskussionen forstumme og hvile. Lad Andersen stå, hvor Andersen står: Ved et centralt rejseknudepunkt, hvor turister kan spotte ham og diskutere ham … og forhåbentligt forstå, at Andersen var langt mere end den odenseanske – eller nok rettere københavnske – eventyrdigter, der flygtede fra sit fynske fængsel.

108499

108501

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.