OMTALE: A.H. Riise X.O. Reserve Rum


There’s naught, no doubt, so much the spirit calms as rum and true religion!
Lord George Gordon Byron i “Don Juan” (1819-1824)

Fars dag nærmer sig med hast, og hvis man har en romglad far, der skal betænkes med en gave af den flydende slags, så kan man hos Interpresent finde en række gode og spændende rom, der alle leveres i en fin, sort gavesæk. Her skal vi se nærmere på en rom fra Riise, der henvender sig til dem, der foretrækker den søde rom.

A.H. Riise X.O. Reserve Rum er sponseret af Interpresent.dk, og den kan købes her: KLIK


Hvis man interesserer sig for rom, så kender man også historien om apotekeren A.H. Riise, der oprindeligt stammede fra Ærø. Han forlod dog de nordlige himmelstrøg for at tage på eventyr på de tidligere Dansk Vestindiske Øer, hvor han boede og arbejdede i perioden 1838 til 1878.

Det var i denne periode, at Albert Heinrich Riise fra sit apotek i Charlotte Amalie på Skt. Thomas udviklede og solgte smagfulde rom, der blandt andet blev brugt mod maveonder. Riise destillerede og blendede de ædle rommer, der kom fra det meste af Vestindien, Jamaica, Barbados og Trinidad.

Når rommen var klar, kom den på flaske og kunne så begynde sin vandring til nære og fjerne destinationer. Udskibningen foregik fra havnen, men det var faktisk den første del af transporten, der var mest interessant, for hvordan kom rommen fra apoteket gennem brolagte gyder og hullede grusstier i ét stykke? Riise var opfindsom, og han lagde ganske enkelt skinner fra apoteket til havnen. På den måde kunne flaskerne på små vogne og skinner trygt fragtes til den travle havn.

I dag har firmaet A.H. Riise videreført den tradition, der blev grundlagt i 1800-tallet, og de udvikler fortsat nye rom, der alle tager afsæt i Riises rom-filosofi.

Duft…

Som med alle rom fra Riise, så mødes næsen af en virkelig behagelig og sødmefuld duft, der allerede ved afpropning kommer tydeligt frem. Hvis man tillader rommen at hvile i glasset i 10 minutter, imens man sidder med det i hånden, så vil alle duftstofferne blive aktiveret, og et mere nuanceret duftregister vil åbenbare sig.

Riise X.O. Reserve har tydelige noter af vanilje, karamel og appelsin, men også tropiske frugter som mango og papaya lurer i baggrunden, hvis man ellers har tålmodighed og giver rommen tid til at udvikle sig i glasset.

Riise selv fremhæver, at læder også indgår i duft- såvel som smagsregistret. Det er dog noget, som min næse og mine smagsløg ikke er lykkedes med at finde frem til.

Smag…
Det er med smagen, som det er med duften: Lad den få ilt og varme, og så vil den udvikle sig eksplosivt. Vi har at gøre med en aromatisk rom, der markerer sig i såvel næse, tunge, svælg og gane.

Der er skruet helt op for det eksotiske i denne flot gyldne og let mahogniagtige rom, der byder på primært appelsin/orange, men som også lader karamel/melasse at træde frem. Det er dog frugten, der dominerer smagen, og hvis man kender Pyrat XO Reserve, så har man en idé om, hvor vi befinder os henne. Eftersmagen er afrundet, blød og sødmefuld.

Riise X.O. Reserve er et blend af yngre og ældre fade, hvor den ældste rom er op til 20 år gammel. Vi har med en singel barrel-rom på 40% at gøre, der en fin eksponent for Riise, der selv kalder den for deres signatur-rom.

Bedømmelse…

Rom fra Riise deler vandene. Hvis man er til autentisk fadlageret rom, der ikke er infuseret med smag, sødme og farve, så skal man kigge i en anden retning end Riise. Selv er jeg dog overordentlig glad for Riises aftapninger, og deres X.O. Reserve er ikke en undtagelse.

Det er korrekt, at vi har at gøre med søde og nærmest likøragtige rom at gøre, når vi taler Riise, men rommens særegenheder kommer altid frem i de forskellige blend, som Riise står for. X.O. Reserve er en dejlig rom på egen hånd, en sipper, men den egner sig også fortrinligt som dessert-rom, hvor den kan nydes sammen med en kop kaffe og et stykke kage, der indeholder karamel, chokolade og appelsin.


Navn A.H. Riise X.O. Reserve Rum
Type Et blend af op til 20 år gamle rom (X.O.)
Land De Vestindiske Øer
Producent/destilleri A.H. Riise
Pris 369,-
Procent 40%
Flaskens indhold 70 cl. / 700 ml.
Proptype
Plasticprop