OMTALE: Cane Island Nicaragua Rum, Single Estate


There’s naught, no doubt, so much the spirit calms as rum and true religion!
Lord George Gordon Byron i “Don Juan” (1819-1824)

Hvilket destilleri har leveret rommen til Nicaragua Single Estate fra Cane Island? Det er faktisk et godt spørgsmål, der ikke lader sig besvare. Odense-firmaet 1423, som importerer rommen, gør da også opmærksom på, at man ikke kan oplyse navnet på destilleriet. Det er simpelthen ikke tilgængeligt, som det ligeledes anføres på flasken. En pudsighed, der tilføjer en fernis af mystik, når man nyder rommen.

Cane Island Nicaragua Rum er venligst sponseret af Vinisimo, og den kan købes her: KLIK


Nicaragua Single Estate er en del af et større rom-portfolio fra producenten Cane Island, der deler deres rom op i to kategorier: Single Island Blend og Single Estate Rom.

Den første kategori – Single Island Blend – udgøres i skrivende stund af fire forskellige rom, der kendetegnes ved at være blends, som kommer fra flere forskellige destillerier fra det samme land.

Den anden kategori, som Nicaragua-rommen hører ind under, altså Single Estate Rom, kendetegnes ved ikke-blended rom fra ét destilleri. Der er i skrivende stund syv forskellige rom i denne kategori, hvor Nicaragua med sine flotte 12 år er den ældste af slagsen.

Nicaragua Single Estate fra Cane Island er en kolonnedestilleret mørk rom, der er fermenteret på melasse. Ifølge producenten og destilleriet har rommen lagret fulde 12 år i tidligere bourbonfade. Der er således ikke tale om en solera-lagret rom, hvor kun en lille procentdel af rommen hører til i den ældste kategori. Nej, her får man The Real McCoy (ikke at forveksle med rommen af samme navn), hvor hver eneste dråbe er 12 år gammel. Dette er – ikke mindst til prisen – imponerende.

DUFTEN & SMAGEN…

Som med al anden rom, så vil også Nicaragua Single Estate være dig taknemmelig, hvis du lader den stå små ti minutter i glasset, inden du smager på den. Det giver rommen mulighed for at åbne sig, hvilket intensiverer duft- såvel som smagsstofferne. Og ventetiden er godt givet ud, da man får en langt mere bredspektret oplevelse af rommen.

Hvad denne rom angår, så mødes man ved første næsedyp af en vidunderlig vaniljeduft, som også går igen i smagen. Den er distinkt men ikke dominerende, som den ellers kan være det i mange kunstigt smagsinfuserede rom. Her får man ægte vaniljesmag og -duft, der er fremelsket gennem lagringen.

Det er en mediumsød rom, hvor sødmen afrundes af en behagelig tørhed og en tydelig smag af træ, tørret frugt a la rosiner og abrikoser samt et lille eftersmagshint af kaffe. Teksturen er blød og semi-olieret, hvilket gør det til en fornøjelse at have den i munden. Duften er stærk og vedholdende, og selv dagen efter afslører det tomme glas, at det har indeholdt en fantastisk rom.

BEDØMMELSE…

Som skrevet ovenfor, så kommer denne rom fra Nicaragua, som ligger i Mellemamerika – lige nord for Costa Rica. Det er en rom, som er blevet kolonnedestilleret, hvilket skaber en meget blød og let rom med en middelvoluminøs krop. I dette tilfælde har vi dog at gøre med en rom, der har en nærmest muskuløs krop og som leverer en lang og behagelig eftersmag.

Man får meget rom for sine penge, når man køber Nicaragua Single Estate fra Cane Island, og jeg ser meget frem til at smage Cane Islands øvrige rom-portfolio, da denne lover en høj standard.

Og ang. høj standard, så skal det sluttelig nævnes, at Cane Islands to Barbados-rom stammer fra Foursquare destilleriet, der netop er kendt for at håndhæve en streng kvalitet i produktionen af rom takket være mesterdestilleren Richard Seale, som er en klassisk rompurist.

Så jo, rom fra Cane Island er et besøg værd!

NB: Vinisimo giver 10% rabat på hele deres sortiment af rom, hvis man ved køb skriver rabatkoden fiktionogkultur. Rabatten gælder hele september!


Navn Cane Island Nicaragua Rum
Type Mørk 12-års kolonnedestilleret rom (single estate)
Land Nicaragua
Producent/destilleri Cane Island
Pris 431,- pr. flaske
Procent 43%
Flaskens indhold 70 cl. / 700 ml.
Proptype
Plasticprop m. top af træ