OMTALE: “Chucky: Complete 7 Movie Collection”

Der findes film, der er med til at definere en. Film, der gør et uudsletteligt indtryk og efterlader minder så stærke, at de årtier efter stadig lurer i baghovedet, når man for længst har krydset grænsen mellem barn og voksen. En sådan film er Tom Hollands “Child’s Play” (1988), der havde dansk biografpremiere i 1989, hvor den blev lanceret med den fine titel “Barneleg”.

Chucky:  Complete 7-Movie Collection er venligst sponseret af Legetøjseksperten, der har et stort udvalg af billige film på dvd & Blu-ray: KLIK


“Child’s Play” blev en succes i biografen, hvor den på et 9 millioner dollars stort produktionsbudget indspillede over 44 millioner dollars på verdensplan. Med en sådan succes står det automatisk skrevet i Hollywoods stjerner, at en efterfølger skal undfanges. Og vupti, en horrorfranchise så dagens lys og biografens mørke.  

I dag udgøres filmserien om dræberdukken Chucky af 8 film, og en tv-serie er i skrivende stund under udvikling. Nærværende bokssæt inkluderer de første 7 film i Don Mancinis Chucky-univers, hvilket betyder, at den seneste – Lars Klevbergs remake fra 2019 – ikke er inkluderet i boksen.

Chucky er et djævelbarn af 80’erne, hvor han hjemsøgte den ene VHS-maskine efter den anden.  Det var også i 1989, at jeg første gang mødte seriemorderen Charles Lee Ray (Brad Douriff), der i et forsøg på at overleve et fatalt skudsår overfører sin sjæl til en Good Guy-dukke og herefter i de følgende 6 film forsøger at undslippe det plasticfængsel, som dukken er blevet.

I den første film, der også er den bedste i serien, møder vi 6-årige Andy (Alex Vincent), som brændende ønsker sig en Good Guy-dukke i fødselsdagsgave. Ønsket bliver til hans store fortrydelse opfyldt, da han får den dukke, der huser reinkarnationen af den fæle seriemorder. Og herfra går det vilde mordeventyr, hvor de meste morbide indfald bliver gjort til virkelighed af de dygtige special effects-folk, der – bogstavelig talt – trækker i trådene og gør Chucky til ét af 80’ernes mest makabre og innovative monstre.  

Senere følger “Child’s Play 2” (John Laffia, 1990) og “Child’s Play 3” (Jack Bendner, 1991), der er de to film i franchisen, der plotmæssigt er tættest forbundet med den første film. Man kan tale om en afsluttet trilogi, der har Andy Barclay-karakteren i fokus.

Herefter er der er et spring på syv år i serien, og den næste film “Bride of Chucky” (Ronny You, 1998) runder 90’erne af og indleder en ny æra i franchisen ved at introducere Chuckys kæreste Tiffany (Jennifer Tilly) og deres fælles afkom Glen/Glenda!

De næste kapitler i serien kommer med “Curse of Chucky” (Don Mancini, 2013) og “Cult of Chucky” (Don Mancini, 2017), som begge blev frigivet som direct-to-video/straight to dvd. Og sidste år forsøgte man at indgyde nyt liv i Chucky ved at genindspille den første film fra 1988, hvilket ikke faldt heldigt ud.

Selvom mange af de idiosynkratiske filmkritikere vil værge sig ved at tildele en film som “Child’s Play” nogen som helst relevans i det store filmhistoriske perspektiv, så har den dog evnet at overleve de sidste 32 år. I dag er filmen en horrorklassiker – om man kan lide det eller ej – og fordi, filmen har opnået denne status, trækker den automatisk sit følge af afkom med sig.

Det er med stor fornøjelse, at jeg løbende får besøg af Chucky, der er ét af de monstre, der har været med til at skabe den film- og horrorentusiast, jeg er i dag. Og hvis man ikke er for selvhævdende og egoglad, så vil man også kunne finde kvaliteter i efterfølgerne, hvor især “Child’s Play 2” og “Child’s Play 3” er nødvendigheder i (horror)filmsamlerens samling. Og jo især, hvis man ikke lader sig skræmme af kalkuleret kitsch.

Nedenfor finder man et handlingsresume til de 7 film, der findes i nærværende bokssæt:

“Child’s Play” (1988)

Gysene kommer konstant og uden ophør, når voodoo og ren terror blandes i en uskyldig dukke, der er blevet besat af sjælen fra en seriemorder, der ikke er parat til dø. Fra instruktøren bag Fright Night kommer her en usædvanlig intelligent, ondskabsfuldt humoristisk og stilsikker gyser med fantastiske special effects og spænding, der vil få det til at løbe koldt ned ad ryggen på dig og skræmme dig fra vid og sans!

Da den 6-årige Andy Barclays (Alex Vincent) babysitter på brutal vis skubbes ud af et vindue og dør, er der ingen, der tror på ham, da han siger, at “Chucky” – dukken han lige har fået i fødselsdagsgave – gjorde det. Men så begynder der at ske andre ting – grusomme ting! Og da det følgende orgie af grusomme mord bringer en detektiv (Chris Sarandon) på sporet af den dødsensfarlige dukke, opdager han, at de virkelige rædsler først lige er begyndt. Den sindssyge dukke pønser på at overføre sin onde ånd til et levende menneske, nemlig lille Andy!

“Child’s Play 2” (1990)

Chucky er tilbage! Den berygtede dræberdukke med det sataniske smil kommer til live igen i dette nye kapitel, der fortæller om den skrækindjagende kamp mellem unge Andy Barclay (Alex Vincent) og den dæmoniske dukke, der prøver at besætte hans sjæl.

Selv om Chucky blev godt gennemstegt under sit sidste forsøg, genopstår han fra asken. Han bliver rekonstrueret af en legetøjsfabrik, der prøver at fordrive den negative omtale, der er opstået omkring dukken. Den nye Chucky følger efter sit offer, til de kommer til et børnehjem. Her begynder jagten på ny i denne meget underfundige forsættelse af den enormt populære oprindelige film.

“Child’s Play 3” (1991)

En af filmverdens mest berygtede dræbere vender tilbage for at skabe yderligere kaos: Chucky er stadigvæk opsat på at besætte et menneskebarns krop. Otte år efter at han tilsyneladende har tilintetgjort dræberdukken, fylder Andy Barclay (Justin Whalin) 16 år og bliver sendt på militærskole. I mellemtiden beslutter den grådige direktør for legetøjsfirmaet Play Pals at genskabe den populære Good Guys- dukkeserie, idet han er sikker på, at al dårlig omtale nu er helt glemt. Da samlebåndet rekonstruerer den første dukke fra den smeltede plastic, vender Chuckys ånd tilbage for at genoptage sin søgen og hævne sig på Andy.

Det er igen op til Andy at standse denne nådesløse dræber i denne handlingsfyldte gyser.

“Bride of Chucky” (1998)

Da den sindssyge morder Chucky blev dræbt i en legetøjsbutik, sendte han ved hjælp af voodoo sin sjæl ud af sig selv – og lige ind i en sød dukke. Chuckys ekskæreste, der snart skal giftes, stjæler dukken, som nu har overtaget Chuckys onde sjæl. Hurtigt bliver hun selv til en dukke. Deres eneste chance for at blive mennesker igen er at bytte sjæl med to levende ofre. Dem finder de hurtigt: Det er de to nygifte teenagere Jesse og Jade. Mordene kan begynde.

“Seed of Chucky” (2004)

Chucky er død. Det samme er hans kone, Tiffany (fra Bride of Chucky). Men deres afkom lever, og sønnen Glen er nu på vej til Hollywood, hvor en film om hans forældres psykopatiske seriemord bliver indspillet. I Hollywood lykkes det Glen at genoplive Chucky og Tiffany, som melder deres ankomst med et brutalt hævntogt mod filmbyen.

Chucky vil lære sin søn op som umenneskelig massemorder, og Tiffany kunne godt tænke sig at sætte tænderne i en vaskeægte Hollywood-stjerne. Men Glen er ikke glad. For Chucky og Tiffanys efterfølger har ikke arvet tørsten efter blod… endnu.

“Curse of Chucky” (2013)

Så er han her igen! Fra folkene bag filmen Child’s Play kommer nu den skrækindjagende opfølger på filmen om den lille dukke, der er besat af en berømt seriemorders sjæl. Da der ankommer en mystisk pakke til Nicas’ hus tænker hun ikke nærmere over det. Men efter moderens mystiske død begynder Nica at få mistanke om, at den talende, rødhårede dukke, som niece har leget med under et besøg, kan være nøglen til det efterfølgende blodbad og kaos. USA’s yndlingsdukke, som Brad Dourif igen lægger stemme til, vender tilbage med endnu flere bloddryppende gys.

“Cult of Chucky” (2017)

Nica, der har siddet på en sindssygeanstalt i fire år, tror fejlagtigt, at det var hende og ikke Chucky, der myrdede hele hendes familie. Men da hendes psykiater introducerer et nyt gruppeterapiværktøj – en “Good Guy”-dukke – rammes anstalten af uhyggelige dødsfald, og Nica begynder at tvivle på, at hun fejler noget. Andy, Chuckys nu voksne ærkefjende fra den originale film, forsøger at hjælpe Nica. Men for at redde hende skal han overvinde Tiffany, som vil gøre alt for at hjælpe sin elskede djævledukke.