OMTALE: Nohrlunds lyse rom


Nohrlund er passion. For cocktails, for elegance, for det simple og det smukke!

Historien om Nohrlund tager sin begyndelse i 2014, hvor en gruppe passionerede bartendere satte sig for at lancere et koncept, hvor treenigheden af “ingredienser” hed økologi, kvalitet og lidenskab!

Det viste sig hurtigt, at Nohrlund med denne treenighed havde fundet en niche, hvor de med succes kunne boltre sig. Som den første producent af pre-mixed cocktails nogensinde, har Nohrlund da også vundet både sølv, guld og dobbeltguld ved World Spirit Competition i San Francisco – flot!

Nohrlund destillerer ikke deres egen rom, men får den produceret i Holland på et 100% økologisk destilleri. Det er Nohrlund, der har taget kontakt til destilleriet, og i et nært sammenarbejde med chefblenderen har de i fællesskab udviklet en rom, der (udover at leve op til Nohrlunds kvalitetskriterier) også smager og dufter af netop dét, som Nohrlund har ønsket og sigtet efter. De har både en lys og en mørk rom i deres sortiment, og det er den lyse variant, som vi i det følgende skal se (og smage) nærmere på.

Nohrlunds lyse rom er venligst sponseret af Nohrlund, og den kan købes her: KLIK


Som nævnt ovenfor, så destillerer Nohrlund ikke deres egen rom, men får den fremstillet på et Hollandsk destilleri, der er 100% økologisk. I et nært sammenarbejde med destilleriet, har Nohrlund udviklet en rom, der lever op til den kvalitetsstandard, som de repræsenterer og har bygget deres koncept op omkring. Den lyse rom, der lanceres som en spiritusbase til cocktails,  har dog nogle vidunderlige egenskaber som gør, at den også kan nydes rent som en forfriskende og let nedkølet “sommeraperitif” – mere om det senere!

Den lyse rom – skriver Nohrlund – har været igennem en længere tilblivningsproces, hvor den er blevet testet, tilsmagt og finpudset – og det kan man mærke såvel som smage. En cocktail er kun så god som dens base, og hvis man lever efter devisen, at “rom er rom”, så går man glip af det gode – nej, det bedste – ved såvel ren rom som mixede cocktails. Oprindeligt blev Nohrlunds rom udviklet til deres egne, færdigblandede cocktails, men da efterspørgslen på den rene rom blev stor, begyndte de at tappe og sælge deres økologiske rom på flasker, så man selv fik muligheden for at mixe sine cocktails.  

DUFTEN & SMAGEN…

Nohrlunds lyse rom har en behagelig blødhed over sig. En blødhed, som allerede gør sig bemærket, når man hælder den i glasset. Den er svagt “olieret” i sin tekstur, hvilket gør den let at drikke ren. Den er ikke sprittet og udrikkelig som spiritusbaser kan være, men velafbalanceret, rund og aromatisk.

Det betyder, at man sagtens kan nyde denne lyse rom i ren form, og som jeg skrev ovenfor, så er det en fin rom at servere let afkølet som en sommeraperitif, da den ikke har “sipperens” bastante tyngde, men alligevel har noget at byde ind med på såvel duft- som smagsfronten.

Jeg afprøvede dog også rommen som base i min favoritcocktail: Mojitoen! Og her kan man sagtens mærke, at man får mere smagspondus i sin cocktail, end hvis man har taget den billigste rom fra Bilkas tilbudshylder eller en ditto fra indkøbsturen over grænsen. Det er med den gode base, at man får den gode cocktail … sådan er det!

Der er tydelige noter af vanilje i duft såvel som smag, og vaniljen folder sig mærkbart ud efter 10 minutter i glasset. Rommen er blød på tungen, behagelig i svælget og efterlader en middelvarme i mundhulen. Især spor af tropiske frugter toner frem, hvis man giver rommen lidt tid i glasset. Mangoen er tydelig, hvor jeg dog har svært ved at spotte duften og smagen af rosiner, som ifølge Nohrlund også skulle være tilstede. Der er dog en tydelig – omend mild – smag af karamel og melasse, der giver rommen et sødt og afbalanceret tilsnit, som mange spiritusbaser mangler.

BEDØMMELSE…

Jeg slår altid et slag for kvalitet, når lejligheden byder sig, og netop Nohrlunds rom er et eksempel på en rom, der fortjener at få ros og opmærksomhed. Dens smags- og duftmæssige kompleksitet – når vi taler spiritusbase – sparker mange andre rom til hjørne. Det er rom som denne, der med rette bør indfinde sig i ens eget cocktailhjørne, hvis man gerne vil unde sig selv og ens gæster den optimale cocktail, hvor basens aromaer og tekstur er en medvirkende faktor i skabelsen af den nydelse, som en cocktail jo helst skulle være. Derfor: Kvalitet frem for kvantitet! Desværre har jeg endnu ikke smagt Nohrlunds mørke rom eller pre-mixed cocktails, men det ser jeg i den grad frem til nu, hvor jeg har haft glæden af deres lyse rom!


Navn Rom
Type Lys rom, der primært er tænkt som spiritusbase
Land Danmark & Holland
Producent/destilleri Nohrlund
Pris 289,- pr. flaske
Procent 40%
Flaskens indhold 70 cl. / 700 ml.
Proptype
Plasticprop