OMTALE: Origenes By Don Pancho (8-års)


This is a rum worth waiting a lifetime for!
– Francisco “Don Pancho” Fernandez Perez om Origenes-serien!

Don Pancho – eller Francisco Fernandez Perez, som han rettelig hedder – er hovedkraften bag den overskuelige serie af rom, der er lanceret under “Origenes”-navnet. Og når jeg skriver overskuelig, så mener jeg det. Serien udgøres nemlig blot af tre rom: En 8-års, en 18-års og en 30-års. Det er 8-års-udgaven, som jeg i det følgende vil beskæftige mig med.

Origenes By Don Pancho er venligst sponseret af Vinisimo, og den kan købes her: KLIK


Origenes by Don Pancho har hovedsæde i Panama, hvor eksilcubaneren Francisco Fernandez Perez også slår sine folder og udvikler sin rom. Perez har over 50 års erfaring med romproduktion, og med Origenes-serien ønskede han – som navnet antyder – at vende tilbage til sine cubanske rom-rødder.

Det var således med et ønske om at udvikle rom, der er tro mod den cubanske tradition, at han påbegyndte udviklingen af de tre rom i Origenes-serien fra destilleriet i Las Cabras de Pese. Her arbejder han sammen med sin livslange partner og ven – Carlos E. Esquivel – og sammen har de skabt serien, der blev færdiggjort med 8-års-rommen.

Origenes by Don Pancho 8-års-rom er destilleret i Panama og lagret på tidligere bourbonfade af amerikansk eg hentet i Kentucky. Det er en rom, der er blended med et ønske om, at den skulle vække mindelser om den type rom, som Don Pancho selv drak i Cuba, da han var ung. På dette tidspunkt i romhistorien var langtidslagret rom ikke normen, og normalen var nærmere 7-års og 8-års rom.

DUFTEN & SMAGEN…

Det er en sød, semikrydret aroma, der kommer én i møde, når man dufter til denne yngste rom i Origenes-serien. Aromaen er ikke overvældende, men mild og behagelig, og så har den et anstrøg af moden frugt og måske lidt anis, der gør godt i næsen.

Det er (især) vanilje og karamel, der er at finde i såvel duft som smag. Eftersmagen byder på en elegant tørhed (træ), der går godt i spænd med den fine og afbalancerede sødme, der især rammer i starten. Eftersmagen glider over i en varme, der egentlig fylder overraskende meget rommens alder taget i betragtning, og den spreder sig jævnt i mundhulen.

Det anføres på Origenes’ egen hjemmeside, at den skulle have et eftersmagshint af peber, hvilket jeg dog har svært ved at finde frem til.

Den har også et olieret og nøddeagtigt finish, der er med til at sætte prikken over i’et på denne rom, der er virkelig behagelig at nyde sammen med en blanding usaltede nødder og en god, mørk højprocentschokolade.

BEDØMMELSE…

8-års-rommen er den første, jeg smager i Origenes-serien, men det bliver helt sikkert ikke den sidste. Den har, af en så relativt ung rom at være, ganske meget at byde på, og selvom det er blevet “moderne” at anføre, at en given rom kan bruges både til det ene og det andet – i dette tilfælde skriver Origenes, at den kan bruges som sipper, on the rocks og som spiritusbase i cocktails – så synes jeg, at det ville være synd at nedvande, nedkøle eller bruge Origenes til cocktails.

Den skal nydes rent i et spiritusglas, der er med til at forstærke duften og give denne unge, fine rom liv og volumen.

NB: Vinisimo giver 10% rabat på hele deres sortiment af rom, hvis man ved køb skriver rabatkoden fiktionogkultur. Rabatten gælder hele september!


Navn Origenes By Don Pancho (8-års)
Type Mørk 8-års kolonnedestilleret rom
Land Panama
Producent/destilleri Don Pancho
Pris 380,- pr. flaske
Procent 40%
Flaskens indhold 70 cl. / 700 ml.
Proptype
Kork