OMTALE: “Peter Pan” (1953)

Selvom Disneys streamingtjeneste lanceres i Danmark til sommer – Disney+ – så er der noget ganske særligt over at have filmene stående i reolen. Man ved heller aldrig, hvad Disney (eller andre filmselskaber, for den sags skyld) kan finde på at gøre ved de originale film, hvis de ikke passer optimalt ind i tidens samfund. Så hvis man er animationsfan i almindelighed – og Disneyfan i særdeleshed – så skal “Peter Pan” fra 1953 ikke mangle i samlingen!

“Peter Pan″ kan købes hos Legetøjseksperten, der har et stort udvalg af billige film på dvd & Blu-ray: KLIK


If you don’t believe, Peter, then neither will they!

Tag med Peter Pan, Klokkeblomst og alle deres venner ud på en eventyrlig rejse – fra den glimtende stjernehimmel over London og hele vejen til Ønskeøen! Eventyret begynder den nat, hvor Peter Pan flyver ind ad vinduet hos familien Darling for at lede efter sin skygge.

Her møder han de tre Darling-søskende, som han og Klokkeblomst tager med til Ønskeøen; en fantasiverden med masser af spænding, magi, indianere og havfruer. Men også Peter Pans fjende nummer et, Kaptajn Klo, er der sammen med sine sørøvere!

“Peter Pan” er historien om den flyvende dreng, der ikke vil blive voksen og som viser os, at barndommens drømme kan leve evigt. Disneys klassiker nummer 14 er et storslået eventyr, du sent vil glemme.

Så når du føler, at det er tid til at forsvinde ind i en eventyrlig verden, som både er for børn og voksne, så er historien om “Peter Pan” en klassisk, spændende historie om vilde oplevelser, som lærer seeren lidt om, hvordan det generelt er at være menneske.

Den ikoniske dreng, der lægger navn til denne film, er skabt af den skotske forfatter J. M. Barrie helt tilbage i 1902, hvor Peter for første gang optrådte i bogen “Little White Bird” – og blot få år senere fik han sin egen historie. Senest er fortællingen om Peter  blevet filmatiseret i filmen af samme navn, der udkom i 2015.

Peter Pan er fra en periode, hvor kvaliteten af Disneys film svingede en del. Der er dog ikke nogen tvivl om, at der her er tale om en film i den gode ende af skalaen. Selve historien om Peter Pan passer perfekt til Disney: Her er både plads til forskellige gode temaer og masser af gode og sjove figurer. Kaptajn Klo er i den henseende blandt de bedste skurke, Disney har produceret.

Den barnlige fantasi, der forsvinder ved voksenalderen, er det gennemgående tema og dyrkes i fulde drag, tilmed på den usentimentale måde. Noget, der også er interessant, er det gennemgående tema med kvindelighed. Der tages fat på moderrollen, men også de mindre gode aspekter af det kvindelige: Jalousi og rivaliseren kvinder iblandt kvinder. At dette tema ikke er blevet dyrket i andre af Disneys film, i hvert fald ikke så udpræget som her, gør bare “Peter Pan” mere unik og seværdig.

På et mere konkret plan kan det nævnes, at scenen med skyggen og fægteriet på skibet er blandt de mest mindeværdige øjeblikke. Musikken falder desværre ret meget bagud i forhold til andre Disney-mesterværker, men andre skår i vasen er dog svære at finde, så den er fortsat fantastisk dagen i dag.