Sort egern i haven!

Helt stille og observerende sad egernet i vores ahorntræ. Det trykkede sig ned på grenen, hvorfra det tog mig i øjesyn. Det flygtede ikke over stok og sten, men blev venligt siddende, så jeg kunne forevige det. Egernet har boltret sig på matriklen de sidste to år, og sommeren igennem har det holdt øje med blåmejsereden i buskene under vores ahorn. Den lille bandit elsker nemlig et godt æg til frokost, hvilket man ikke kan fortænke den i. 🐿️

Egernet (Sciurus vulgaris) er ét af de danske pattedyr, de fleste danskere har set. Det er letgenkendeligt og vimsende, og mange vil nok mene, at det er nuttet. Farven varierer meget på vores egern, men de deles i tre hovedtyper: rød, mørkebrun og sort, og de alle har hvid eller cremefarvet bug.

I dag er det de røde egern, der er mest almindelige. Sådan har det dog ikke altid været. Engang dominerede det sorte egern, der i dag er i fare for at forsvinde. Det sorte egern var nemlig træernes konge i 11.000 år … men så kom det røde egern sydfra! Der bliver færre og færre sorte egern i den danske natur, fordi det røde egern dominerer genetisk.

Sagen er nemlig den, at de sorte og røde egern er samme art, hvilket betyder, at de kan parre sig. Men da generne for rød pels er stærkere end generne for sort pels, ja så forsvinder den sorte farve i løbet af nogle generationer.