Tillykke! Anders And & Co. fylder 70 år!

Det store jubilæum fejres med et dobbeltblad, en stor jubilæumsudgivelse og en konkurrence, hvor læserne kæmper om at skrive plottet til en Andeby-historie, som udgives senere.

I syv årtier har verdens mest populære and underholdt danskerne i sit helt eget blad. Anders And-bladets  jubilæum markeres med en genudgivelse af det allerførste nummer fra 1949, som følger gratis med Anders And & Co., der udkommer den 28. februar. Desuden kan andefans glæde sig til den særlige jubilæumsbog, som samler alle de bedste historier fra de forgangne 70 år – sammen med en masse yderligere indhold.

Den 1. marts er det 70 år siden, at det første nummer af Anders And & Co. udkom i Danmark. For blot 75 øre kunne man få 36 siders underholdning med Anders And, Rip, Rap og Rup og alle de andre figurer, vi stadig kender den dag i dag. Meget er sket siden 1949, men essensen i bladet er stadig den samme.

I anledningen af jubilæet udkommer et helt særligt nummer af Anders And & Co. den 28. februar. Det er nemlig et dobbeltblad, der både rummer det regulære Anders And-blad og en genudgivelse af Anders And & Co. nr. 1 fra 1949. Førstnævntes forside er en moderne gengivelse af den klassiske forside fra det allerførste nummer.

Jagten på de bedste Andeby-minder

Hovedhistorien i den regulære udgivelse, Jagten på minderne, handler om Anders’ jagt på sit gamle fotoalbum, som han finder på loftet, men ved et uheld kommer til at donere til Grønspætterne, der samler penge ind til deres nye hovedkontor. Undervejs i den vilde jagt på fotoalbummet kan man møde et væld af figurer i én og samme historie: Onkel Joakim, Bjørne-Banden, Andersine, Mickey, Minnie, Fedtmule, Fætter Højben, Georg Gearløs, Bedstemor And, Fætter Guf og Anders’ sure nabo, Knahrvorn.

Albummet er fyldt med billeder fra klassiske historier, som andefans uden tvivl vil kunne huske – og som vil glædes over et gensyn med de firkantede æg i Peru, zombien Bombie, grev Nikolaj von Nebelburg og Anders’ kameluldstrøje.

I albummet er også et billede fra den klassiske historie om Anders And som brandmand, der optrådte i Anders And & Co. nr. 1, og som man således kan læse i sin helhed i den medfølgende genudgivelse af dette blad.

70 år kræver en jubilæumsbog!

Den 1. marts udkommer også den særlige jubilæumsbog Anders And & Co. 1949-2019, som kombinerer et væld af klassiske historier – som ”Anders And som brandmand”, ”Bordtennisboldene” og ”De firkantede æg fra Peru” og andre historier lavet af de allerstørste tegneserieskabere som Carl Barks, Don Rosa, Paul Murry, Branca og Vicar – med sjove avisudklip, reklamer og julekalendere fra bladets syv årtier lange historie.

Bogen præsenterer således de bedste historier fra de forskellige årtier, og man kan følge udviklingen fra 1949 til 2019. Bogen er på 264 sider og er en guldgrube for alle andefans.

Skulle egentlig have været lanceret i 1948!

I Sverige og Norge havde man allerede 70-års jubilæum sidste år, og det var også meningen, at Danmark skulle have lanceret det første nummer af Anders And & Co. i 1948.

På grund af papirmangel kunne det imidlertid ikke lade sig gøre, og først i 1949 var der papir nok til at udgive Anders And-bladet i 103.000 eksemplarer. Gutenberghus, som Egmont hed dengang, havde et par år forinden lanceret bladet Det bedste, og dengang havde forhandlerne ikke bestilt eksemplarer nok. Så med Anders And & Co. gjorde man opmærksom på, at det nok ville være en god ide at bestille rigeligt hjem.

Bladet blev med det samme en succes. Oprindeligt udkom det kun en gang om måneden, men fra 1956 begyndte bladet at udkomme hver anden uge, og i 1959 blev det så til det ugeblad, vi kender i dag.

Et ægte stykke kulturhistorie fylder rundt!

Gitte Hoffmann Hansen er marketingchef hos Egmont Publishing, der udgiver Anders And & Co., og hun udtaler følgende om jubilæet:

Det er ikke bare et blad, der fylder rundt. Det er et ægte stykke kulturhistorie, og det er med stolthed, at vi kan fejre, at vi i 70 år har haft en særlig plads i danskernes hjerter. Og det er en and i topform, der fejrer jubilæum. Vi har netop genoptrykt AA/45 fra efteråret 2018, hvor ænderne besøgte Vendsyssel og bladet blev totalt udsolgt i løbet af kort tid. Det er mig bekendt aldrig sket før. Så med det dobbelte Anders And-blad og den særlige jubilæumsudgivelse tipper vi matroshatten i retning af Anders og alle de andre fantastiske figurer, som vi glæder os til at følge i de næste syv årtier!

Skriv din egen Andeby-historie – og få den udgivet i Anders And & Co.

I anledning af jubilæet udskriver Egmont Publishing en konkurrence, som såvel unge som gamle, skoleklasser som arbejdspladser kan deltage i: Skriv plottet til jeres egen drømmehistorie om en eller flere af de fantastiske Andeby-figurer og deltag i konkurrencen om at få historien tegnet af en vaskeægte Disney-tegner og udgivet i Anders And & Co. Læs mere om konkurrencen på www.andeby.dk.

Anders And & Co. nr. 9 udkommer den 28. februar. Pris: 39,95 kr.
Jubilæumsudgivelsen ’Anders And & Co. 1949-2019’ udkommer den 1. marts. Pris: 249 kr.